marți, 19 martie, 2024

Veterinarii din Cehia au început operaţiunile de eutanasiere a peste 15.000 de raţe, după descoperirea unui focar de gripă aviară H5N1

Distribuie:

Publicat:

Veterinarii din Cehia au început operaţiunile de eutanasiere a peste 15.000 de raţe la o fermă din sudul ţării, unde a fost descoperit un focar de gripă aviară H5N1, a anunţat luni agenţia de presă CTK, preluată de Reuters.

Virusul H5N1 a fost identificată la o fermă din oraşul Frahelz, la 139 de kilometri de capitala Praga, unde anterior erau 22.000 de raţe, dar aproximativ 7.000 de raţe au decedat săptămâna trecută din cauza gripei aviare, a precizat CTK.

"Aceasta demonstrează cât de agresiv este virusul şi cât de rapid se răspândeşte boala", a declarat responsabilul regional al Autorităţii sanitar veterinare din Cehia, Frantisek Kouba, potrivit Agerpres.

Cel mai probabil raţele au contractat virusul de la păsările sălbatice. O zonă de protecţie de trei kilometri în jurul fermei precum şi o zonă de monitorizare pe o rază de 10 kilometri din jurul fermei unde a fost identificat virusul.

Săptămâna trecută şi Autoritatea Sanitară Veterinară din Ungaria (NEBIH) a anunţat descoperirea unui caz de gripă aviară înalt patogenă H5N1 la o fermă de gâşte din judeţul Bekes din sud-estul Ungariei, în apropiere de graniţa cu România. NEBIH a adăugat că toate cele 3.080 de gâşte de la ferma respectivă au fost sacrificate pentru a împiedica răspândirea virusului.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apa

Continuarea pe stiirpesurse.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img