vineri, 19 aprilie, 2024

Vezi ce spune Ciolos despre regiunea VASLUI-IASI.Sunt promise sume in valoare de 5 milioane de euro

Distribuie:

Publicat:

Prim-ministrul Dacian Ciolos a prezentat astazi, la Iasi, autoritatilor locale din judetele Iasi si Vaslui mecanismul de asistenta tehnica dedicata zonelor mai putin dezvoltate ale Romaniei. Principalele subiecte abordate au vizat Dezvoltarea economica integrata si Pachetul national anti-saracie.

‘Unitatea Guvernamentala de Asistenta Tehnica pentru comunitatile marginalizate din Moldova (Vaslui — Iasi), Valea Jiului si Rosia Montana — Muntii Apuseni va ajuta comunitatile locale, la nivel de judet, sa pregateasca proiecte, pe fondurile europene sau pe programele nationale, care vor fi tratate in mod preferential atunci cand se vor decide finantarile. Va exista sprijin pentru pregatirea proiectelor, pentru obtinerea avizelor. Proiectele respective vor fi tratate preferential atunci cand se va face selectarea proiectelor din fonduri europene sau din programele finantate din fonduri de la bugetul national. Totodata, pe programul de ajutor de stat pentru investitii mici, mijlocii, acea schema de ajutor de stat pe care o pregatim pentru perioada 2017-2020, pentru investitii de minimum 1 milion de euro si pana la 5 milioane de euro, deci care sa vizeze investitii de dimensiuni mijlocii, pentru acea schema de ajutor de stat vom avea alocari dedicate, specifice pentru cele 3 regiuni, pentru regiunea Vaslui-Iasi, circa 5 milioane de euro pe an din alocarea totala. Deci, un ajutor de stat care se acorda firmelor, companiilor care decid sa faca investitii private aici. Asta nu inseamna ca nu mai pot veni si alti bani, dar aceste sume sunt dedicate pentru a stimula companii private sa vina sa investeasca aici in regiune, la care, sigur, se adauga bani din fondurile europene si din programe finantate de la bugetul de stat, cum este Programul National de Dezvoltare Locala, unde proiectele care vor veni de aici si vor fi bine pregatite si la pregatirea carora vom contribui si noi, prin asistenta tehnica, vor fi finantate privilegiat’, a afirmat premierul Dacian Ciolos.

Premierul Dacian Ciolos doreste promovarea UGAT, structura organizata la nivelul Cancelariei Prim-Ministrului, care va sprijini cele trei zone pilot de interventie, mai putin dezvoltate economico-social, in accesarea si implementarea unor programe integrate din fonduri europene si bugetul national. In cadrul intalnirii cu autoritatile locale si judetene din judetele Iasi si Vaslui, seful Executivului a prezentat Unitatea Guvernamentala de Asistenta Tehnica pentru comunitatile marginalizate din Moldova (Vaslui — Iasi), Valea Jiului si Rosia Montana — Muntii Apuseni. Obiectivul acestei unitati il constituie proiectele de dezvoltare integrata in regiunile vizate. In ceea ce priveste zona Moldovei, actiunea Guvernului se concentreaza pe reducerea saraciei prin sprijinirea unor proiecte strategice de infrastructura si servicii sociale. Aceste masuri vizeaza imbunatatirea accesului la educatie si sanatate pentru locuitorii din regiune, demararea procedurilor pentru constructia Spitalului Regional din Iasi, urgentarea contractarii serviciilor pentru infrastructura de apa la nivelul judetului Vaslui si pregatirea tehnica a lucrarilor la autostrada Targu Mures-Targu Neamt-Iasi-Ugheni.

Pe langa discutiile cu autoritatile locale din zona, premierul Dacian Ciolos a avut o intalnire cu oameni de afaceri din regiunea Moldovei, in Aula Bibliotecii Universitare Iasi.

Seful Executivului a fost insotit la Iasi de vicepremierul Vasile Dincu, Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Dragos Pislaru, Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Dragos Dinu, Ministrul Fondurilor Europene si de consilierul de stat Ionel Danca, coordonatorul Unitatii Guvernamentala de Asistenta Tehnica (UGAT), Daniel Sandru, secretar de stat la Cancelaria premierului, si Maria Gheorghiu, consilier de stat pe probleme de incluziune sociala.

Biroul de presa al Guvernului

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img