joi, 25 aprilie, 2024

Vezi ce spune ministrul muncii despre sporurilor salariale

Distribuie:

Publicat:

Problema sporurilor salariale din sistemul bugetar nu va fi rezolvata prin Ordonanta privind salarizarea bugetarilor, insa ea va fi cuprinsa intr-un proiect de Lege unitara de salarizare, pe care actualul Guvern il pregateste pentru viitorul Executiv, a declarat miercuri ministrul Muncii, Dragos Pislaru, in sesiunea online “De vorba cu ministrul tau”.

“Prin Ordonanta vom putea rezolva disfunctionalitatile legate de salariul de baza, dar nu ne ocupam de sporuri in aceasta Ordonanta. Toate inechitatile si problemele legate de diferentele de sporuri, in care autoritatile locale au dat ceva, statul a mai dat ceva cand a fost cazul etc .raman in continuare niste disfunctionalitati ale sistemului salarial, care sunt majore. (…) Acum ne indreptam catre o Lege unitara de salarizare in care aceste sporuri vor fi nivelate, nu in jos, ci vom incerca sa reajustam sistemul salarial din zona publica astfel incat sa fie o anumita logica pentru fiecare familie ocupationala”, a explicat Pislaru.

El a precizat ca, in primul rand, trebuie pusa la punct baza de date cu salariile angajatilor la stat, astfel incat noua Lege sa fie bazata pe date concrete, pentru ca acestea nu exista in prezent. “Cand am venit la Ministerul Muncii am constatat ca nu am datele referitoare la sistem. Problema aceasta persista si, pana la sfarsitul anului, angajamentul meu este ca voi completa aceasta baza de date ca sa stim efectiv pe ce stam. Este incredibil cum au fost luate masuri de majorare salariala in trecut fara sa stii cat sunt salariile la nivelul fiecarui om din aceasta tara”, a mai spus ministrul Muncii.

Potrivit acestuia, pana la finalul acestui an trebuie introduse in Revisal toate salariile din zona publica. “Acesta este un punct cheie, pentru ca orice Guvern va veni sau oricine va vrea sa isi dea cu parerea despre salarizare trebuie sa stie pe ce sta, pentru ca daca eu cresc cu 5% sau 10% salariile, numai ca sa dau bine politic, voi creste si disfunctionalitatile existente dintre salarii cu acelasi procent”, a adaugat Dragos Pislaru.

Ministrul Muncii a anuntat, marti, ca Ordonanta privind salarizarea bugetarilor ar putea fi adoptata in sedinta Guvernului de miercuri, 7 iunie, iar pana la sfarsitul acestei saptamani se discuta cu partenerii sociali din Educatie propunerea Executivului.

Restructurarea completa a sistemului de salarizare in Sanatate si introducerea unui sistem de premiere bazat pe conditii de reforma si criterii de performanta pentru personalul din sistemul de sanatate si pentru personalul didactic si didactic auxiliar, incepand cu luna ianuarie 2017, sunt principalele modificari aduse la Legea salarizarii bugetarilor.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de Ordonanta de urgenta, in sistemul de sanatate, debutantii vor beneficia de o crestere suplimentara de 10% a salariilor, fata de restul functiilor, pentru cresterea atractivitatii unei cariere in domeniu. Totodata, in sistemul de Sanatate si in Invatamant, vor putea fi pot acordate premii anuale, semestriale si trimestriale, in limita a 2% din cheltuielile cu salariile, cu incadrare in fondurile aprobate prin buget, in conditiile indeplinirii unor criteriilor de performanta, care vor fi elaborate de Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale.

Alte modificari aduse de proiectul de Ordonanta privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2016, vizeaza eliminarea diferentelor de salarizare pentru functii egale si munca egala in cadrul aceleiasi unitati, prin aducerea salariilor la nivelul maxim aflat in plata la nivelul unitatii / institutiei, pentru toate familiile ocupationale, in limita alocarilor bugetare. In Administratia publica centrala – aparatul central eliminarea diferentelor de salarizare se va realiza prin stabilirea salariilor la 70% din nivelul salariilor aflat in plata la 1 august 2016 la Secretariatul General Guvernului. Masura nu se aplica structurilor teritoriale.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img