News Flash:

Vezi cu ce se mai lauda ANAF

31 Martie 2015
3443 Vizualizari | 0 Comentarii
Ca urmare a intensificarii activitatii de informare a contribuabililor, cat si a actiunilor de control desfasurate de Directia Antifrauda, numarul caselor de marcat fiscalizate a crescut cu 24,32%, in primele 3 luni din 2015, comparativ cu aceasi perioada a anului trecut.

Daca intre 01.01-31.03.2014 au fost fiscalizate, la nivel national, 22.329 case de marcat, in aceeasi perioada a anului curent, s-a inregistrat o crestere cu 5.441 de unitati, ajungandu-se la un total de 27.740 unitati.

Totodata, din datele preliminare, gradul de conformare voluntara a crescut cu cca 20%, veniturile colectate de ANAF situandu-se mult deasupra programului de incasari. Datele finale le vom transmite imediat ce se finalizeaza centralizarea la nivel national.

Obiectivul principal al ANAF il reprezinta cresterea veniturilor administrate la bugetul statului, atat prin cresterea gradului de conformare voluntara, cat si prin diminuarea economiei subterane, ca efect al combaterii marii si micii evaziuni. Imbunatatirea colectarii, prin largirea bazei de impozitare, este o conditie esentiala pentru crearea spatiului bugetar necesar relaxarii fiscalitatii, astfel incat diminuarea poverii fiscale sa fie resimtita de tot agentii economici.

Reamintim ca, in vederea cresterii gradului de conformare voluntara, ANAF desfasoara actiuni de verificare inclusiv privind munca la negru.

Proiectul pilot vizand salariile subdeclarate a fost extins la nivel national incepand cu luna februarie 2015. In acest sens, au fost selectati pentru inspectie fiscala contribuabili cu risc fiscal privind nedeclararea/subdeclararea veniturilor din salarii si/sau de natura salariala, avand ca obiectiv verificarea impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Se estimeaza ca pentru anul 2015 sa fie efectuate verificari in cadrul acestui proiect la un numar de peste 1.000 contribuabili.

Astfel, pana la data de 30.03.2015, au fost selectati 466 de contribuabili mijlocii si au fost transmise 313 avize de inspectie fiscala, 55 de inspectii fiscale au fost finalizate, iar 141 inspectii fiscale se afla in desfasurare. Urmare acestora, au fost stabilite debite suplimentare (impozit pe venit, contributii sociale si accesorii aferente) in suma totala de 79.886.479 lei, s-au aplicat amenzi in suma de 27.300 lei, au fost inaintate organelor de urmarire si cercetare penala sesizari penale pentru un prejudiciu in valoare de 2.232.333 lei si s-au impus masuri asiguratorii pentru suma de 70.687.477 lei.sursa:stiripesurse.ro


La selectarea contribuabililor s-a avut in vedere un set complex de criterii de risc, dintre care exemplificam:

- inregistrarea de salarii subdeclarate fatã de media pe ramurã,

- numãrul mediu de salariati conform bilant,

- cheltuiala medie cu salariile,

- ponderea cheltuielilor de personal in cifra de afaceri,

- ponderea cheltuielilor de personal in cheltuieli de exploatare,

- sume datorate actionarilor/asociatilor,

- numãrul mediu de asigurati,

- ponderea numãrului de angajati cu timp partial de muncã in total numãr angajati,

- numãr de angajati cu salariu minim pe economie,

- codul CAEN.

 
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2022 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1220 (s) | 34 queries | Mysql time :0.051791 (s)