miercuri, 24 aprilie, 2024

Vi se inrosesc obrajii, nasul, barba sau fruntea? Aveti tenul sensibil? Trebuie sa va prezentati la un medic dermatolog

Distribuie:

Publicat:

In ultimul timp ati sesizat o sensibilitate a tenului, manifestata prin inrosire usoara a fetei, care apare in anumite stari emotionale, dupa consumul de alimente picante, efort fizic sau expunerea la variatii brusce de temperatura sau la soare?
Vi se inrosesc obrajii, nasul, barba sau fruntea?
Apar vizibile niste firisoare (vase) vase de sange  dilatate , fine, rosii-violacee sau anumite proeminente rosii (pustule) care persista cateva zile?
Simtiti ca pielea fetei este uscata, sensibila la atingere,  uneori chiar cu o usoara senzatie de arsura?
Va supara ochii, va mananca, aveti senzatie de arsura, de corp strain, sensibilitate la lumina, lacrimare ,uneori cu umflarea pleopelor?
Daca DA, atunci cel mai probabil va confruntati cu o afectiune a pielii numita rozacee, sau cuperoza.
Rozaceea este o afectiune dermatologica inflamatorie, cu evolutie progresiva, ce apare dupa varsta de 30 de ani, frecvent la persoanele cu ten deschis, femei, dar cu manifestari clinice adesea mai severe la barbati.
Nu se cunosc exact factorii de risc, motivele, pentru aparitia bolii, insa se considera ca rozaceea are o  componenta genetica. Exista o multitudine de factori declansatori sau agravanti : expunerea la soare, vantul puternic, stressul emotional, baile fierbinti, alimentele condimentate, bauturile fierbinti, alcoolul, efort fizic, cafeina, anumite medicamente, menopauza, afectiunii gastrointestinale si endocrinologice, anumite infectii. Factorii declansatori sunt individuali: nu sunt la fel in cazul tuturor pacientilor, nu produc aceleasi efecte sau cu aceeasi intensitate.
In cazul in care observati prezenta unor simptome asemanatoare celor prezentate, sunteti sfatuit sa va prezentati la medicul dermatolog.
Din nefericire, in absenta unui tratament corespunzator, rozaceea evolueaza spre stadii  avansante , ireversibile, ce actioneaza asupra calitatii vietii pacientilor. In cazurile grave rozaceea poate evolua (rar) pana la neregularitati ale suprafetei nasului – rinofima – cu tegumentul de acoperire rosu, boselat, cu pori dilatati, cu hipersecretie de sebum, descuamare, manifestari intalnite uneori si la nivelul urechilor, fruntii, barbiei, pleoapelor.
Diagnosticarea corecta si in timp util, permite aplicarea unui tratament care sa tina simptomele sub control si poate preveni progresia si agravarea bolii.
Pentru controlul simptomelor pacientul diagnosticat cu rozacee poate avea nevoie doar de respectarea unor masuri generale, dar poate necesita tratament medicamentos topic, sistemic (pe gura), interventii laser sau chiar interventii chirurgicale.
Specialistii recomanda pacientilor sa aiba mereu in vedere:
– evitarea pe cat posibil a factorilor declansatori: expunerea directa si prelungita la soare, temperaturi extreme, alimentelor condimentate, bauturilor alcoolice sau fierbinti, efortul fizic suprasolicitant, a starilor emotionale intense;
– este obligatorie folosirea cremei cu factor de protectie SPF 50+, zilnic, aplicata inaintea de expunerea la soare si reaplicata la nevoie;
– utilizarea de produse de ingrijire exclusiv concepute pentru tenul sensibil,  asigurarea unei hidratari corespunzatoare faciale, cu evitarea produselor iritante, astringente, mentolate, parfumate , sau care sa contina alcool. 
DR. MADALINA BEJAN – medic specialist dermato-venerologie
Policlinica PROMEDICA Iasi 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img