vineri, 29 martie, 2024

Vicepreşedintele ANRE este certat de fetiţa lui: ‘Tati, ai uitat becul aprins!’

Distribuie:

Publicat:

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie, a sfătuit românii să-şi eficientizeze consumul de energie mai ales prin măsuri simple, aflate la îndemâna oricui, arătând că şi-a educat fetiţa să stingă lumina când pleacă dintr-o cameră, iar copilul a ajuns să-l atenţioneze când uită becul aprins.

Oficialul ANRE a participat miercuri la lansarea unei campanii iniţiate de Comisia Europeană privind creşterea eficienţei energetice în rândul consumatorilor români.

"Am schimbat furnizorul de energie acum trei ani, însă acest lucru nu este o măsură de eficienţă energetică neapărat. În afară de asta, mi-am propus ca, în momentul în care la mine în casă se strică un bec tradiţional, să-l schimb doar cu becuri pe led. Ca să schimbi dintr-o dată, de pe-o zi pe alta, toate becurile din casă cu leduri este o investiţie consistentă, dar unul câte unul cu siguranţă este sustenabil", a explicat Nagy-Bege, întrebat ce măsuri de eficienţă energetică a luat la el acasă.

El a mai spus că măsurile mici şi simple, adunate, pot duce la o economie substanţială de energie.

"În afară de asta, am încercat să-mi educ soţia şi copilul să aibă grijă la anumite lucruri mici, adică în momentul în care ieşi dintr-o cameră şi nu ai de gând să te întorci în 2-3 minute să stingi becul. Şi am ajuns ca fetiţa mea uneori să mă atenţioneze: 'Tati, ai lăsat becul aprins!'. Sunt măsuri mici care, adunate, pot duce la economii. Am învăţat un lucru foarte important, care este baza eficienţei energetice: cea mai ieftină energie este cea neconsumată. Asta să aibă toată lumea în vedere şi cred că vom avea rezultate bune", a mai spus Nagy-Bege.

Din datele Comisiei Europene reiese că românii au devenit extrem de preocupaţi în ultima vreme de măsurile de eficientizare a consumului de energie.

"Ultimul eurobarometru ne arată că românii plasează garantarea unor preţuri rezonabile pentru energie pe primul loc printre priorităţile Uniunii Energetice. Şapte din zece români consideră sporirea eficienţei energetice cu 20% până în 2020 ca fiind un obiectiv just, iar unul din zece consideră că acest obiectiv este prea modest", a afirmat Cristian Buchiu, şef-adjunct al reprezentanţei Comisiei Europene în România, de asemenea prezent la eveniment.

El a arătat că 11% dintre consumatorii români de energie electrică sunt vulnerabili, potrivit unei cercetări recente a Asociaţiei Agenţiilor de Reglementare în Energie din Europa (ACER).

"Preţul energiei din România este mai mic decât în alte ţări ale UE, dar românii sunt printre cetăţenii care plătesc cele mai mari facturi de energie din Europa în raport cu veniturile lor. În Europa, cheltuielile medii pentru energie nu depăşesc 6% din veniturile gospodăriilor, iar în România acestea se ridică la aproximativ 9-10%. Datele Eurostat arată că aproape 14% dintre românii nu îşi pot permite să-şi menţină casele suficient de calde, în comparaţie cu media UE, care este sub 9%", a spus Buchiu.

Piesa centrală a campaniei demarate de Comisia Europeană este un pavilion mobil, în care oamenii vor putea să afle, la apăsarea unor butoane de pe pereţii caravanei, cum pot economisi până la 20% din facturile la energie prin soluţii simple aplicate în bucătărie, sufragerie, baie sau dormitor. Printre acestea, enumerăm sfatul de a spăla hainele la 30 de grade, de a folosi un fierbător electric în loc să încălzim apa pe plită, de a utiliza funcţia de ventilaţie a cuptorului sau de a păstra o temperatură optimă între 18 şi 21 de grade în casă.

Caravana va călători, în perioada 25 aprilie – 13 mai, în Bucureşti, Mioveni şi Craiova. Pe durata acestui turneu, vizitatorii vor avea posibilitatea să se consulte cu experţi în eficienţa energetica, iar pereţii interactivi îi vor informa cu privire la ce economii pot face la facturile de energie, fără a-şi diminua gradul de confort în locuinţă.

De asemenea, vor fi organizate activităţi pentru copii, în care aceştia să înţeleagă că pot face multe alte lucruri cu banii economisiţi din reducerea consumului. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img