vineri, 26 aprilie, 2024

Victimele sterilizarii fortate din Japonia vor primii compensatii financiare si scuze din partea guvernului

Distribuie:

Publicat:

Deputaţi ai partidelor de guvernământ şi de opoziţie din Japonia au convenit joi asupra unui proiect de lege comun care prevede acordarea de compensaţii în valoare de 3,2 milioane de yeni (28,700 dolari americani) fiecărei victime supravieţuitoare a sterilizării forţate, măsura care a fost aplicată în trecut în conformitate cu legea eugeniei, relatează Xinhua, potrivit agerpres.ro.

Proiectul de lege, care urmează să fie prezentat Dietei şi intră în vigoare în aprilie, prevede că victimele supravieţuitoare să primească o singură plată de la stat şi "scuze profunde".

Proiectul de lege începe cu o introducere în care se afirmă: "Ne gândim cu sinceritate şi ne cerem profunde scuze pentru marea suferinţă fizică şi psihică ce a fost provocată".

Declaraţia a fost criticată de către reclamanţi, victime şi persoane juridice care îi reprezintă, deoarece nu există nicio menţiune incontestabilă a statului şi a culpabilităţii acestuia.

Alături de valoarea despăgubirii care este criticată ca fiind scăzută de către avocaţii implicaţi în solicitarea de despăgubiri pentru victimele supravieţuitoare din întreaga ţară, victimele în sine consideră că "scuzele profunde" nu fac referire clară la vinovăţia statului deoarece în preambulul la lege se evită folosirea cuvântului "stat" sau "guvern", în pofida menţiunii "noi".

Parlamentarul Partidului Liberal Democrat, de guvernământ, Norihisa Tamura, şeful echipei implicate în elaborarea proiectului de lege, a susţinut că cuvântul ''noi "semnalează puternic faptul că include Dieta şi guvernul.

Multe dintre victime consideră că faptul că guvernul "doar semnalează" implicarea sa aceasta diminuează sinceritatea şi credibilitatea pseudo-scuzei sale.

După ce proiectul de lege a fost finalizat între partidele de guvernământ şi de opoziţie din Japonia, valoarea compensaţiei a fost crescută de la trei milioane de yeni (26.800 dolari americani), aşa cum s-a afirmat la 1 martie, la actuala sumă de 3,2 milioane de yeni (28.700 dolari SUA).

Dar, înainte ca parlamentarii să fie de acord cu compensarea victimelor, au fost deja intentate procese, cea mai mare cerere de despăgubire fiind de peste 35 de milioane de yeni (313.500 dolari americani).

Procesele intentate împotriva guvernului includ persoanele care solicită despăgubiri pentru că au fost sterilizate forţat sau forţate să aibă avorturi în temeiul legii naţionale privind eugenia.

Reclamanţii au afirmat că sterilizarea împotriva voinţei lor sau fără consimţământul lor este contrară drepturilor lor constituţionale, inclusiv acela de a alege să aibă sau nu copii.

Legea extrem de controversată, similară legii naziste a sterilizării şi adoptată în 1948 ca măsură de control a populaţiei pentru a face faţă deficitului alimentar postbelic din Japonia, a făcut posibil ca statul să sterilizeze mii de oameni fără ca aceştia să-şi dea acordul, din cauza unor dizabilităţi mintale şi a altor boli.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi Federaţiei Asociaţiilor Barourilor din Japonia, până în 1996, când a fost abolită legea eugeniei, un număr total de 25.000 de persoane au fost sterilizate, dintre care 16.500 au fost sterilizate fără acordul lor în prealabil.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img