joi, 28 martie, 2024

Victorie judiciară pentru Donald Trump într-un dosar emblematic privind avorturile

Distribuie:

Publicat:

Curtea Supremă a SUA a dat luni câştig de cauză administraţiei lui Donald Trump, anulând o decizie favorabilă unei adolescente care obţinuse dreptul de a avorta în condiţiile în care era deţinută într-un centru pentru reţinerea migranţilor, informează AFP.

Cu toate acestea, Înalta Curte a refuzat să adopte sancţiuni disciplinare, cerute de autorităţile guvernamentale, la adresa avocaţilor adolescentei fără acte, care a recurs la întrerupere de sarcină în octombrie anul trecut în Texas.

Acest caz s-a impus ca o premieră în marea bătălie judiciară în jurul unui caz de avort în timpul administraţiei Trump.

Tânăra de 17 ani, care se afla în detenţie în Texas după ce a intrat clandestin în SUA, ceruse să avorteze în septembrie. Autorităţile i-au acordat dreptul de a alege între a nu avorta sau a accepta să fie expulzată pentru a obţine astfel o întrerupere benevolă a sarcinii.

Uniunea Americană pentru Libertăţile Civile (ACLU) a dus o luptă înverşunată pentru a o apăra, acest dosar căpătând o puternică anvergură simbolică date fiind mizele referitoare la drepturile femeilor şi imigranţilor.

O curte de apel federală a decis în şedinţă plenară, la 24 octombrie, dreptul tinerei migrante de a face avort, iar întreruperea de sarcină s-a produs în dimineaţa zilei de 25 octombrie.

Într-un recurs de 130 de pagini adresat Curţii Supreme, Ministerul Justiţiei din SUA i-a acuzat apoi pe apărătorii tinerei fete că au grăbit întreruperea de sarcină, fără a le lăsa timp să continue bătălia judiciară. AGERPRES

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img