vineri, 26 aprilie, 2024

Vin Babele – Cum va fi vremea in ziua aleasa, asa iti va fi tot anul!

Distribuie:

Publicat:

Vin Babele – 1 martie este Baba de primavara, 2 martie este Baba de vara, 3 martie este Baba de toamna, iar 4 martie este Baba iernii. Daca ploua sau ninge in zilele Babelor, vom avea precipitatii bogate in acel anotimp, daca nu… va fi seceta. Asa cunosteau batranii satului vremea buna si vremea rea.

Pastram din mosi-stramosi obiceiul ca, in prima dimineata din martie, sa ne punem martisor in piept si sa ne alegem o zi din zilele Babelor, de la 1 pana la 9 martie. Cum va fi vremea in ziua aleasa, asa iti va fi tot anul. Daca ai norocul de o Baba insorita, vei avea parte de un an rodnic si toate lucrurile o sa-ti mearga din plin. Daca va fi o Baba innorata si friguroasa, se vor abate asupra ta supararile si bolile. Daca va ploua, se spune ca vei avea parte si de greutati. Iar daca va bate vantul, se va isca sfada din senin si nu-i chip de impacare.

Alege Baba cu noroc

De la 1 la 9 martie sau pana la 12 martie, cum se stie in unele regiuni ale tarii, zilele Babelor sunt strans legate de schimbarea vremii si de legenda Babei Dochia. Numele ei pare sa fie imprumutat de la Sfanta Mucenita Evdochia, iar povestea este strans legata de martisor. “Nu se poate sti exact daca obiceiul martisorului a influentat legenda Babei Dochia sau invers. Cert este ca nu pot fi rupte una de cealalta. De pilda, o legenda spune ca Baba Dochia umbla prin padure si torcea lana din furca. Gasind un banut, l-a gaurit, a tors un fir de ata din furca si l-a legat. Asa a facut Baba primul martisor”, ne explica Ana Pascu, cercetator la Muzeul Taranului Roman.

Babele – Pe firul legendei…

In lumea satului, Baba Dochia era asemuita cu soacra rea care isi supune nora la grele incercari. O punea sa-i aduca apa cu ciurul de la fantana, sa spele lana neagra pana se facea alba… iar, intr-o zi geroasa de Faurar, sa-i aduca fragi dulci de la padure. Nora a plecat sa cutreiere poienile, doar-doar o gasi o minune, ca nu avea curaj sa se intoarca acasa cu mainile goale. Pe carare, i-a iesit in cale Dumnezeu, cu parul alb si lung, scaldat in lumina. I s-a facut mila de durerea fetei si i-a umplut cofita cu fragi. Cum i-a vazut Baba, s-a bucurat ca vine primavara si si-a pregatit turma de capre sa urce la pasune. Si-a luat noua cojoace in spinare si toiagul la picioare, si pe-aci ti-e drumul! Dumnezeu facu vremea frumoasa si calda si Baba lepada un cojoc. Apoi dadu o ploaie strasnica si Baba mai lepada un cojoc, ca se ingreunase cu apa. Si tot asa, vremea o pacali pe Baba sa-si lepede toate cojoacele, unul cate unul. Apoi Dumnezeu, stiind-o rea la suflet, dadu un ger strasnic de ingheta Baba pe munte, cu tot cu caprele ei.

Babele din munti, izvor de apa buna

Dochia din Muntii Ceahlau sau Babele de pe platoul Bucegilor sunt stanci de poveste. Ele au forme bizare, inchipuind o forma omeneasca incovoiata, si sunt inconjurate de stanci mai mici, caprele sau mioarele Babei care s-a prefacut in stana de piatra. Istoricii spun ca, inca din vremurile dacilor, aceste stanci au capatat o aura mitica, fiind considerate zeitati ale muntelui. Alte legende spun ca Dochia din Ceahlau era preafrumoasa sora a lui Decebal, pe care soldatii lui Traian au vrut sa o duca in lanturi la Roma. Dar fata a scapat urmaritorilor si s-a rugat fierbinte de spiritul muntelui sa o transforme in stanca, sa nu fie tarata in sclavie. Odata cu ea, au incremenit pe vecie si mioarele pe care le pastea. La picioarele stancii, a rasarit un izvor subtire de apa, din lacrimile pe care le-a varsat tanara prigonita.

Tot Baba Dochia poarta numele si stanca din Valea Urlatoarei, din muntii Buzaului. De sub stanca izvoraste o apa limpede si rece ca gheata, la care se opresc si azi ciobanii cu oile.

Credinte din popor

► In multe regiuni, la tara, femeile tin ziua de 1 Martie ca pe o sarbatoare religioasa, desi ea nu are cruce rosie in calendarul ortodox. Ele nu lucreaza si nu spala rufe, de teama sa nu o supere de Baba-Dochia cea uracioasa, care poate intoarce crivatul si gerul in prag de primavara.
►  Oamenii mai cred ca vremea Babei pe care ti-ai ales-o arata nu doar norocul de peste an, ci si firea ta, vesela si generoasa sau egoista si rea.
► Ziua de 9 martie, cand Baba-Dochia ingheata pe munte, este considerata hotarul dintre iarna si primavara. Dupa aceasta data, cand se sarbatoresc cei 40 de mucenici, incep zilele Mosilor care anunta caldura si vremea buna pentru semanat.
► Zilele friguroase de dupa 9 martie, cand se intampla sa mai ninga, poarta numele de Zapada mieilor, numai buna sa inmoaie pamantul pentru araturi. Dupa ele, vin zilele calde ale pasarilor: Ziua Berzei, Ziua Cucului si Ziua Mierlei.

1. Baba ta anunta un an incert, plin de neprezut. Baba vine cu o serie de dusmani de care trebuie sa te temi.
2. Baba ta iti anunta un an fara griji si sanatate. Bucura-te de baba ta,
3. Baba ta este o baba care ascunde un mister. Un secret al acestui an iti va putea schimba viata in bine pentru totdeauna. Merita sa joci la Loto in acest an.
4. Baba ta este o baba cu puteri magice. Anul se anunta interesant din toate punctele de vedere. Succes dar ai grija. Poate fi cu doua taisuri.
5. Baba ta este o baba care aduce din trecut niste ocazii pe care le credeai pierdute. Acum e timpul sa profiti de ele – ocaziile nu vor mai reveni.
6. Baba ta este o baba fericita si fara nici o grija. An de petreceri si veselie asadar.
7. Baba ta este blanda si are grija de tine in acest an dar trebuie sa ai grija de sanatatea ta.
8. Baba iti aduce un an frumos si plin de realizari. Nu–i asa ca iti doreai un astfel de an? Ei, iata ca a venit si un astfel de an

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img