vineri, 19 aprilie, 2024

Viorel Stefan, despre creditele preferentiale, cu dobanda zero: “Programul isi propune sa opreasca exodul tinerilor”

Distribuie:

Publicat:

Vicepremierul Viorel Stefan a anuntat in aceasta seara, intr-o declaratie de presa ca Guvernul va adopta saptamana viitoare un act normativ prin care statul va acorda credite preferentiale, cu dobanda zero, persoanelor care vor sa investeasca in dezoltare personala, acoperind cheltuieli cu educatia, sanatatea sau cultura

Programul "Investeste in tine", se adreseaza tinerilor intre 16 si 26 de ani daca sunt in sistemul de invatamant sau urmeaza cursuri de specializare, autorizate de Ministerul Educatiei Nationale si persoanelor intre 26 si 55 de ani, daca sunt in sistemul de invatamant sau urmeaza cursuri de reconversie profesionala.

Viorel Stefan a subliniat ca programul se adreseaza unui numar de 8 milioane de cetateni din Romania si isi propune sa opreasca exodul tinerilor.

"Valoarea creditului, in cazul tinerilor intre 16 si 26 de ani, poate avea o valoare initiala de 40.000 lei, care poate fi existinsa cu inca 20.000 lei daca persoana este angajata sau se angajeaza in perioada derularii programului. In cazul persoanelor intre 26 si 55 de ani, valoarea creditului e putin mai mica, de 35.000 lei, dar se poate extinde cu 20.000 lei daca este angajat sau dobandeste acest statut pe perioada derularii programului", a spus Stefan. 

El a precizat ca dobanda este zero din perspectiva beneficiarului. 

"Practic toate dobanzile si comisioane bancare sunt suportate de stat prin bugetul Comisiei Nationale pentru Strategie si Prognoza, cu conditia platii la scadenta a ratelor creditului. Durata creditului este de 10 ani, iar aici este inclusa si perioada de gratie care va fi cel putin egala cu durata studiilor, dar nu mai mult de 5 ani. Scopul perioadei de gratie este de a permite beneficiarului sa finalizeze studiile, iar dupa ce se angajeaza sa poata incepe rambursarea creditului", a precizat vicepremierul. 

Creditul este garantat de stat in proportie de 80% prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, exceptand dobanzile si comisioane, si contragaranteaza Fondul Roman de Contragarantare.

Diferenta de 20% poate fi garantata de beneficiar, iar daca acesta nu este angajat, este necesar sa existe un codebitor.

"Beneficiarul poate avea oricate trageri in primii cinci ani de la acordare pentru a-si deconta cheltuielile eligibile prevazute in program", a aratat Stefan. 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img