joi, 25 aprilie, 2024

Virusul care ar putea sa blocheze infectiile cu coronavirus

Distribuie:

Publicat:

Virusul care va bloca infecțiile cu coronavirus. Nu există vaccinuri care să protejeze oamenii împotriva infecțiilor prin coronavirusuri, inclusiv SARS-CoV-2, care provoacă COVID-19, sau cele care provoacă SARS și MERS. Deoarece COVID-19 continuă să facă ravagii, multe laboratoare din întreaga lume au dezvoltat o adevarata uzina pentru găsirea celei mai bune strategii pentru oprirea acestuia.

Săptămâna aceasta în mBio, un jurnal al Societății Americane de Microbiologie, o echipă de cercetători interdisciplinari descrie un vaccin promițător împotriva virusului MERS. De când a început focarul MERS (Sindromul respirator din Orientul Mijlociu) în 2012, peste 850 de persoane au murit, iar studiile sugerează că virusul are o rată de fatalitate a cazului mai mare de 30%.

În noua lucrare, cercetătorii sugerează că abordarea pe care au adoptat-o ​​pentru un vaccin antivirus MERS poate funcționa, de asemenea, împotriva SARS-CoV-2. Metoda de livrare a vaccinului este un virus ARN numit virusul parainfluenza 5 (PIV5), despre care se crede că poate provoca o afecțiune cunoscută sub numele de tuse de canisa la câini, dar pare inofensiv pentru oameni.

Virusul care va bloca infecțiile cu coronavirus

Cercetătorii au adăugat o genă suplimentară la virus, astfel încât celulele infectate ar produce glicoproteina S, sau spike, cunoscută a fi implicată în infecțiile MERS.

„Știm că oamenii au fost expuși la PIV5, dar se pare că este un virus inofensiv la om”, a declarat Paul McCray, medic pediatru și expert coronavirus, la Universitatea din Iowa, din Iowa City, care a condus noul studiu cu virusologul Biao He, doctor la Universitatea din Georgia, din Atena.

„PIV5 nu pare să producă un efect citopatic”. Virusul MERS nu se poate reproduce la șoareci, așa că, pentru a testa vaccinul, McCray a dezvoltat un model la șoarece care imită infecțiile umane. Șoarecii au fost concepuți genetic pentru a exprima DPP4, proteina folosită de virusul MERS ca punct de intrare pentru celulele umane.

Testele de laborator au arătat că o singură doză de vaccin, administrată intranazal, a provocat eficient celulele infectate să producă proteina S, care la rândul său a declanșat răspunsuri imune împotriva proteinei din gazda animalului.

La patru săptămâni după ce șoarecii au primit vaccinul, au fost expuși la o tulpină a virusului MERS, adaptată șoarecilor pentru a provoca o infecție letală. De asemenea, virusul MERS a fost administrat grupurilor de șoareci care au primit un alt vaccin PIV5 – unul fără gene pentru proteina S – sau un vaccin intramuscular cu virus MERS inactivat.

Toți șoarecii imunizați cu virusul PIV5 modificat au supraviețuit infecției cu virusul MERS

Toți șoarecii imunizați cu virusul PIV5 modificat au supraviețuit infecției cu virusul MERS. În schimb, toți șoarecii imunizați cu PIV5 fără S au murit din cauza infecției. Vaccinul intramuscular al virusului MERS inactivat a protejat doar 25% dintre șoareci de o infecție letală. Șoarecii care au primit virusul MERS inactivat au arătat niveluri peste medie de eozinofile, globule albe din sânge care indică infecție sau inflamație. Această conexiune ridică o problemă de siguranță pentru virusul MERS inactivat ca potențial vacci.

Studiul demonstrează că un vaccin intranazal, bazat pe PIV5, este eficient împotriva MERS la șoareci și ar trebui investigat pentru potențialul său împotriva altor coronavirusuri periculoase, inclusiv SARS-CoV-2.

„Suntem destul de interesați de utilizarea virusurilor ca vehicule de eliberare a genelor”, a declarat McCray, care a investigat, de asemenea, strategii similare ca o modalitate de a trata fibroza chistică. Acum, la fel ca si colegii din întreaga lume, McCray și He și-au concentrat eforturile de cercetare pe SARS-CoV-2.

Găsirea unui vaccin eficient împotriva coronavirusului care provoacă COVID-19 este o cursă împotriva timpului, a spus McCray. „Nu intreaga populație va fi expusă la virus prima dată, ceea ce înseamnă că vor exista foarte multe persoane care se vor infecta atunci când acesta va reveni”, a spus el. „Nu știm încă dacă oamenii obțin imunitate de durată împotriva infecției cu SARS-CoV-2, de aceea este important să ne gândim la modalități de a proteja populația.”

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img