vineri, 29 martie, 2024

Virusul rujeolic sterge „memoria” sistemului dumneavoastra imunitar. Iata cat de grav este

Distribuie:

Publicat:

Virusul rujeolic are efecte devastatoare asupra sistemului dumneavoastra imunitar. Doua studii noi descriu modul in care acest patogen determina „amnezia imuna”. Practic dupa ce ai facut rujeola, organismul tau ramane fara aparare in fata altor infectii. Descopera cum se intampla asta si cat timp este afectat sistemul imunitar.

Virusul rujeolic nu doar ii imbolnaveste pe oameni. El se strecoara in interiorul celulelor imune importante din organism si le sterge „amintirile”, sugereaza noi cercetari. Odata infectat, sistemul imunitar amnezic nu mai recunoaste microbii cu care a luptat in trecut. Aceasta inseamna ca supravietuitorii de rujeola pot ramane susceptibili la boli periculoase – cum ar fi gripa si pneumonia – pentru anii urmatori. Si asta in ciuda faptului ca persoanele au rezistat initial acelor afectiuni.

Infectiile cu virusul rujeolic au crescut cu peste 280% in lume

„Virusul rujeolic ia in esenta capacitatea de a te proteja eficient”, a spus Michael Mina, epidemiolog la Universitatea Harvard si coautor al noului studiu, publicat la sfarsitul lunii trecute in revista Science. Lucrarea se completeaza cu alta publicata in Science Immunology. Folosind date de la un grup de copii nevaccinati din Olanda, ambele studii au relevat ceea ce oamenii de stiinta suspectau de mult: ca virusul rujeolic cripteaza sistemul imunitar intr-un mod profund si de durata.

La nivel mondial, numarul cazurilor de rujeola a crescut cu peste 280% din 2018, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatati. Asta inseamna ca sute de mii de oameni care au prins virusul in acest an ar putea acum sa suporte si infectiile secundare. „Descoperirile servesc ca un memento pentru ca in acest an focare record de rujeola in Statele Unite vor avea efecte persistente”, a spus dr. William Schaffner, profesor de medicina preventiva si boli infectioase la Universitatea Vanderbilt care nu a fost implicat in munca. „Acei copii traiesc acum intr-o perioada de viata post-rujeola mai susceptibila la alte infectii”, a adaugat el.

Virusul rujeolic deschide poarta altor organisme patogene

Oamenii de stiinta au teoretizat de mult ca virusul rujeolic poate provoca „amnezia imuna”, dar nu au stiut niciodata exact cum. Ei stiu ca, odata ce virusul infecteaza o persoana, epuizeaza celulele albe din sange – cele care distrug agentul patogen. Numarul celulelor revine la nivel normal odata ce infectia dispare, dar chiar si atunci, persoana afectata poate ramane imunosuprimata ani dupa aceea. Practic, virusul rujeolic lasa oamenii cu garda jos in fata altor boli infectioase.

„Cu toate acestea, paradoxal lasa imunitatea anti-rujeola robusta”, a spus dr. Duane Wesemann, profesor demedicina la Brigham si Spitalul pentru femei. Altfel spus, in timp ce supravietuitorii rujeolei se lupta sa se apere de alti patogeni, corpul lor poate preveni atacul repetat al virusului rujeolic.

De fapt, se estimeaza ca, inainte de introducerea vaccinului impotriva rujeolei in anii ’60, 50% din decese ar fi fost asociate cu infectii pe care copiii le-au avut dupa ce au supravietuit unui atac de rujeola. Aceasta se arata intr-un studiu din 2015 publicat in Science.

Cum se intampla

Cum provoaca rujeola astfel de efecte devastatoare asupra sistemului imunitar, chiar si dupa ce infectia trece?pentru a afla, autorii celor mai recente studii au recoltat probe de sange de la 82 de copii olandezi nevaccinati. In timpul unei epidemii de rujeola in 2013, cinci dintre copii au reusit sa evite infectia, dar majoritatea au luat virusul. Autorii au comparat mostrele de sange ale copiilor colectate inainte si dupa infectie pentru a vedea cum au functionat sistemele lor imunitare.

Autorii studiului publicat in Science Immunology au examinat celulele albe din sange, mai exact, un tip numit celula B. Cand organismul intra in contact cu un nou agent patogen, celulele B construiesc proteine ​​care prind germenul. Apoi il predau altei proteine, ​​pentru distrugere. Celulele B continua sa construiasca acesti anticorpi chiar si dupa ce agentul patogen dispare, astfel incat organismul „isi aminteste” de boala daca aceasta revine vreodata.

Cercetatorii au descoperit ca copiii infectati de virusul rujeolic pierd multe celule B instruite sa recunoasca infectiile familiare. La 45 de zile de la infectie, cand virusul s-a sters, copiii afectati au adunat o noua armata de celule B pentru a le inlocui pe cele pierdute in timpul bolii. Cu toate acestea, nu este clar cat de eficienti sunt noii „soldati” in lupta impotriva infectiilor specifice. Aceasta poate fi o intrebare pentru studiile viitoare, a spus Wesemann.

In loc sa faca un bilant al celulelor B, autorii studiului stiintific au mers direct la liniile frontale ale apararii imune: anticorpii insisi. Milioane de anticorpi pot fi gasiti in fiecare microlitru de sange, a spus Mina. Multi dintre acesti anticorpi sunt produsi de celule ale maduvei osoase numite celule plasmatice cu durata lunga de viata.

Virusul rujeolic sterge memoria sistemului imunitar

Folosind un instrument numit VirScan, cercetatorii au urmarit ce anticorpi au aparut in sangele copiilor inainte si dupa ce au avut rujeola. Instrumentul a permis cercetatorilor sa calatoreasca in timp prin istoricul medical al copiilor si sa vada ce agenti patogeni au intalnit de-a lungul vietii. Dar virusul rujeolic a sters o mare parte din istoria respectiva.

Dupa contactarea virusului, copiii au pierdut intre 11% si 72% din diversitatea lor totala de anticorpi. Asta indica faptul ca rujeola le-a sters partial memoria imuna. In general, numarul de anticorpi pierduti depinde de gravitatea infectiei cu rujeola. Copiii vaccinati, precum si persoanele nevaccinate care nu au avut rujeola, au pastrat aproximativ 90% din totalul de anticorpi in aceeasi perioada.

Studiul „a aratat destul de convingator ca aceasta deteriorare a sistemului imunitar este probabil datorata … faptului ca dispar anticorpii reali”, a spus Wesemann pentru Live Science.

Reeducarea sistemului imunitar

Supravietuitorii rujeolei se pot recupera din amnezia imuna, dar numai prin a lua contact cu toti agentii patogeni anteriori. In timpul studiului stiintific, unii copii au recapatat rapid noi anticorpi pentru a combate infectiile cu stafilococ, gripa si adenovirusuri, familia de virusi care provoaca dureri in gat si pneumonie. Cercetatorii au descoperit ca toti acesti copii traiau impreuna sau in aceleasi cartiere, ceea ce a accelerat raspandirea agentilor patogeni.

„Am asistat practic la reeducarea sistemului imunitar”, a spus Mina. Desi copiii olandezi relativ sanatosi au rezistat acestor infectii secundare, copiii subnutriti sau imunocompromisi ar putea sa nu iasa atat de bine dupa rujeola, a adaugat el. „A fi bombardat simultan de multe infectii ar putea fi deosebit de devastator.”

Wesemann s-a intrebat daca terapia de inlocuire a anticorpilor, in care oamenii primesc anticorpi de la donatori, ar putea ajuta la sustinerea copiilor dupa infectia cu rujeola, in timp ce isi construiesc imunitatea inca o data. De asemenea, ramane intrebarea de ce unii copii pierd mai multi anticorpi decat altii, a completat Mina.

Nu subestimati rujeola, vaccinati-va!

„Un lucru clar aici este ca vaccinul impotriva rujeolei este un lucru fantastic”, a spus Wesemann. Vaccinul echipeaza organismul cu un arsenal de anticorpi anti-rujeola, la fel cum ar fi virusul insusi, a spus el. Dar, spre deosebire de infectie, inocularea nu stirbeste capacitatea organismului de a construi anticorpi impotriva altor agenti patogeni. „Cu vaccinul, vei primi tot binele si nimic rau”, a spus Wesemann.

Schaffner a spus ca cercetari de acest fel evidentiaza rolul integrant al vaccinului impotriva rujeolei in sanatatea publica. „Rujeola nu trebuie subestimata. Este in mod clar o boala care merita prevenita”, a spus Schaffner.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img