vineri, 29 martie, 2024

Vitamina care ajută la recuperarea mirosului la cei afectați de COVID sau de alte infecții virale

Distribuie:

Publicat:

O echipă de cercetători din Marea Britanie a anunțat că investighează dacă picăturile de nas cu vitamina A pot ajuta pacienții cu coronavirus să-și recupereze simțul mirosului pierdut sau modificat, un simptom comun al COVID-19 și al altor infecții virale care poate persista săptămâni sau luni după infecție.

„Studiul Apollo” desfășurat de Universitatea East Anglia (UEA) la Smell and Taste Clinic, din cadrul spitalului James Paget, încearcă să stabilească impactul acestor picături asupra celor care s-au recuperat după infecția cu coronavirus, dar au rămas în imposibilitatea de a percepe mirosurile și parfumurile, indiferent de intensitatea lor.

Un procent semnificativ de pacienți vindecați de COVID experimentează pierderea mirosului pe termen lung

Pierderea mirosului este considerat unul dintre simptomele „clasice” ale COVID-19, alături de pierderea gustului, febră și tuse persistentă. Un număr mare de pacienți cu COVID-19 își pierd simțul mirosului și, deși nu este clar cât de mulți experimentează această problemă, unele studii arată că procentul ar fi de până la două treimi, scrie doc.ro.

„A fost evident de la începutul pandemiei că un procent semnificativ de oameni și-au pierdut capacitatea de a mirosi”, a declarat cercetătorul dr. Nicolas Dupre, directorul clinicii de boli neuromusculare și neurogenetice de la Universitatea Laval din Quebec. Acest lucru este destul de frecvent în cazul multor boli infecțioase, dar în cazul COVID, efectul a fost mult mai important.

La alte infecții virale, mirosul și gustul revin de obicei după ce sinusurile se descongestionează. Dar în cazul COVID-19, virusul ar putea pătrunde în zona mică a creierului numită bulb olfactiv, care are un rol important în recunoașterea mirosului, mai explică Dupre.

„Virusul ucide probabil unele dintre celulele din bulbul olfactiv și de aceea puteți observa un efect de lungă durată”, a spus el. Pierderea simțului mirosului vă poate afecta viața de zi cu zi, a spus Dupre. Și chiar și atunci când îl recapeți, poate fi diferit de pe care îl aveai înaintea virusului. La unii oameni, pierderea mirosului ar putea fi permanentă, dar acest lucru nu este încă clar.

Continuarea pe exquils.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img