News Flash:

Vitamina care previne hemoragiile si osteoporoza – Cum sa iti dai seama ca ai deficit

9 Martie 2021
201 Vizualizari | 0 Comentarii
pastile 990x533

Ştiai că în lipsa vitaminei K, o simplă tăietură s-ar transforma într-o sângerare de neoprit? Esenţială pentru coagularea sângelui, această substanţă este implicată şi în multe alte procese importante în corp.

Există trei variante sub care regăsim această vitamină, două naturale şi una sintetică. Astfel, există vitamina K1, prezentă în plantele verzi, şi vitamina K2 , produsă de bacteriile din colon. Există şi forme sintetice (K3…K9), incluse în diverse suplimente. Este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), fiind rezistentă la căldură, dar care poate fi distrusă de acizi, lumină şi congelare. Cea mai mare parte din vitamina K este produsă de bacteriile din colon, potrivit clicksanatate.ro.

Previne hemoragiile şi osteoporoza

Vitamina K este indispensabilă pentru sinteza, la nivelul ficatului, a mai multor factori necesari colagulării. Atunci când avem o rană sau o simplă tăietură, este nevoie de colagulare, pentru oprirea sângerării şi pentru vindecare. De asemenea, această vitamină participă şi la formarea unei proteine osoase (osteocalcina), menţinând calciul în oase şi prevenind apariţia osteoporozei. Pe lista beneficiilor se mai numără şi prevenirea calcifierii vaselor de sânge, ceea ce oferă protecţie faţă de bolile cardiovasculare.

Este conţinută de legumele cu frunze verzi

Vitamina K este prezentă mai ales în pătrunjel, spanac, broccoli, ceapă verde şi varză. Cu cât culoarea verde a vegetalelor este mai intesă, cu atât este mai bogată în „vitamina antihemoragică”. De asemenea, iaurtul şi brânza sunt necesare pentru formarea vitaminei K2. Este important de reţinut că suplimentele cu vitamina K nu trebuie administrate din proprie iniţiativă.

COntinuarea pe exquils.ro

Distribuie:  

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2021 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1308 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021300 (s)