vineri, 29 martie, 2024

Vitamina care reduce riscul crizelor de ASTM

Distribuie:

Publicat:

Potrivit unui studiu publicat In prestigioasa revista Cochrane, un supliment cu vitamina D poate reduce crizele de astm si perioadele de spitalizare In cazul astmaticilor ce necesita tratament de lunga durata.

Noul studiu, prezentat si In cadrul Congresului 2016 al European Respiratory Society, a evaluat efectul vitaminei D In cazul astmului cronic. Autorii – cercetatori la King College London din Marea Britanie – au analizat 9 studii clinice randomizate, incluzand 435 de copii si 658 de adulti din mai multe tari (Canada, India, Japonia, Polonia, Marea Britanie si SUA). Majoritatea participantilor sufereau de astm usor si moderat. Un numar mic dintre subiecti aveau astm sever.

Pe toata durata studiului (6-12 luni), participantii au beneficiat de tratamentele lor obisnuite pentru astm. In paralel, medicii au prescris un supliment cu vitamina D unui grup martor, iar celuilalt grup, un placebo. Rezultatele sunt Incurajatoare: vitamina D joaca un rol protector contra infectiilor virale ale cailor aeriene superioare, cum sunt racelile, care sunt la originea crizelor de astm (exacerbari brutale ale bolii). Un supliment de vitamina D, administrat oral, diminueaza riscul crizelor astmatice cu pana la 6%, reduce cu 40% tratamentele cu corticosteroizi si cu 50% riscul de spitalizare dupa un atac sever de astm.

Se impun totusi o serie de precizari: vitamina D nu influenteaza In mod direct functia pulmonara, afirma dr. Marc Sapene, pentru Le Figaro. Prin actiunea sa antiinflamatoare si imunomodulatoare, vitamina D ajuta la un control mai bun al astmului, prin reducerea exacerbarilor bolii.

Lipsa vitaminei D, un pericol pentru astmatici
Carenta de vitamina D reprezinta o problema de sanatate publica. La nivel mondial se estimeaza ca peste 85% din populatie prezinta un deficit de vitamina D. Din cauza stilului modern de viata, oamenii Isi petrec cea mai mare parte din timp In spatii Inchise, birouri, cladiri comerciale, fiind privati de lumina benefica a soarelui. Or, doza necesara de vitamina D ar trebui sa fie sintetizata In piele sub actiunea razelor ultraviolete. Lipsa vitaminei D se coreleaza cu numeroase probleme de sanatate: boli autoimune, boli cardiovasculare, depresie, boli degenerative, osteoporoza, rahitism, predispozitie la infectii. Pe aceasta lista trebuie adaugat si astmul.

Potrivit unui amplu studiu al cercetatorilor de la Universitatea din Tel Aviv, carenta de vitamina D mareste cu 25% riscul crizelor astmatice. Autorii au analizat datele medicale provenind de la 307.900 de persoane, carora li s-a masurat nivelul vitaminei D, In perioada 2008-2012. „A reiesit ca riscul de criza astmatica este cu 25% la mare In cazul celor care prezinta un deficit de vitamina D”, a declarat dr. Confino-Cohen, alergolog, co-autor al studiului. „Persoanele suferind de astm ar trebui sa-si masoare nivelul vitaminei D. In cazul carentelor, recomand consultarea unui medic pentru prescrierea unui supliment cu vitamina D”, a adaugat specialistul. Pacientii astmatici pot suferi raceli frecvente, tulburari de somn si dificultati In desfasurarea activitatilor de zi cu zi. Asigurarea unui nivel normal de vitamina D se poate face Intr-un mod simplu, Imbunatatindu-le considerabil calitatea vietii.

Cum se corecteaza deficitul de vitamina D?
Vitamina D este, de fapt, un hormon sintetizat In mod natural de organismul nostru, sub piele, ca reactie la lumina solara. O persoana are nevoie de 15-20 de minute de expunere directa la lumina soarelui, cel putin la nivelul fetei si bratelor, pentru a-si procura o rezerva de vitamina D. Insa acest lucru nu este Intotdeauna posibil, iar cantitatea sintetizata depinde si de localizarea geografica. Spre exemplu, In tarile nordice, populatia beneficiaza foarte putin de aceasta sursa naturala de vitamina D.

In Romania, soarele permite formarea naturala a vitaminei D In organism doar In intervalul 15 mai-15 septembrie. Si din alimentatie ne putem asigura doua forme de vitamina D: vitamina D3 – colecalciferol (din alimente de origine animala: peste, unt, oua, ficat, lactate) si vitamina D2 – ergocalciferol (din alimente de origine vegetala: ciuperci, alge). In cazul In care analizele de sange constata un deficit de vitamina D, expunerea la soare si alimentatia nu sunt suficiente pentru a-l corecta, ci este nevoie de un supliment de vitamina D.

sursa:ziaruldesanatate.ro

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img