joi, 28 martie, 2024

Vladimir Gaitan: “Simt ca sfarsitul imi e aproape”

Distribuie:

Publicat:

Viata bate filmul, iar povestea de viata a actorului Vladimir Gaitanintrece orice scenariu de telenovele. Maestrul a fost diagnosticat in urma cu mai bine de 30 de ani cu o forma de cancer al sangelui, iar de atunci fiecare zi traita a fost o lupta castigata. Pe 2 februarie, actorul va implini 72 de ani, insa a fost aniversat si omagiat pe scena Teatrului de Comedie pe 5 ianuarie, cand institutia a implinit 58 de ani.

Sambata, 5 ianuarie, Teatrul de Comedie din Bucuresti a implinit 58 de ani, prilej cu care actorii s-au intalnit si au sarbatorit printr-un eveniment grandios. Pe scena au fost aniversati atat actrita Virginia Mirea, cat si indragitul Vladimir Gaitan, actorul fiind vizibil schimbat din cauza bolii pe care o duce pe picioare de peste 30 de ani. Actorul, vadit obosit si in suferinta, a urcat pe scena si a multumit colegilor sai pentru acest omagiu special. „Simt ca sfarsitul imi e aproape, de aceea nu vreau sa ratez aniversarea teatrului, un eveniment de o asemenea anvergura. Iubesc acest teatru si am fost ani de zile pe scena lui. Ma bucur ca aici joaca si fiica mea. Cand am debutat a fost angajat si un pompier, care la o prima repetitie s-a urcat pe scena si i-a luat tigara din gura unui coleg. A fost imediat dat afara ca a indraznit asa ceva. Ma bucur ca am jucat ani de zile in piese importante pe scena teatrului si ca nu am fost uitat”, a povestit maestrul.

Vladimir Gaitan a primit pe scena o carte cu fotografii de arhiva din toata cariera lui. Dupa eveniment actorul a sarbatorit in culise alaturi de George Mihaita, directorul teatrului, Marcel Iures, Anca Pandrea, Lamia Beligan, Gheorghe Visu, Felicia Filip, Mihai Bendeac si ceilalti actori. Maestrul a facut poze si a stat de vorba cu actori tineri precum Anca Dumitra, Geanina din “Las Fierbinti” sau stiristul Tudor Furdui, fiul actorului Dumitru Furdui, cu care a schimbat numerele de telefon. Pe mana stanga avea un leucoplast, semn ca in urma cu cateva ore acolo a avut o branula.

Maestrul a povestit de multe ori cum i s-a descoperit problema de sanatate pe care o avea. „O doamna doctor a fost foarte intrigata de roseata nefireasca a fetei mele si m-a invitat sa fac niste analize. Aveam 40 de ani atunci. Eram un barbat in putere. Policitemia vera (asa se numeste boala) a fost declansata de radiatiile de la Cernobil sau de o disfunctie provocata de acestea. Maduva spinarii produce mai multe globule rosii decat albe, iar sangele este foarte gros si pericolul unui accident vascular e iminent. Medicatia trebuie sa-l fluidizeze cat mai mult ca sa nu ajung acolo. A fost ingrozitor, dar pana la urma m-am resemnat cu ideea si am incercat sa supravietuiesc. Doctorii imi mai dadeau doar zece ani, iar eu am fost un obraznic si m-am incapatanat sa traiesc. Aceasta boala mi-a interzis orice miscare sportiva grea. In fiecare dimineata noptiera mea se goleste de cate cinci-sase pastile”, a povestit in urma cu cativa ani Gaitan.  

Actorul s-a nascut pe 2 februarie 1947 si a absolvit in 1970 Institutul de arta Teatrala si Cinematografica, sectia Actorie. Vladimir Gaitan a debutat in film pe vremea cand era inca student, in 1968, in pelicula “Reconstituirea”, a lui Lucian Pintilie, alaturi de George Mihaita. A mai jucat in “Ultima noapte de dragoste” (1979), “Duelul” (1981), “Napasta” (1982), “Intunecare” (1985), “Oglinda” (1993), “Omul zilei” (1997), “Femeia visurilor” (2005). In ultimii ani a activat in teatru, televiziune si a ales si telenovelele de la Acasa TV si Pro TV: “Daria, iubirea mea” (2006), “Cu un pas inainte” (2007), “Inima de tigan” (2007) si “Regina” (2008). La Teatrul de Comedie este in continuare colaborator si a jucat in “Pescarusul” si “Poker”, acestea fiind cele mai recente piese de teatru.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img