joi, 28 martie, 2024

Vladimir Putin descrie asediul nazistilor la Leningrad: ‘O crima impotriva umanitatii. Leningrad este un oras de necucerit’

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin a salutat duminică, cu ocazia ceremoniilor de marcare a 75 de ani de la sfârşitul asediului asupra Leningradului, spiritul 'de necucerit' al acestui oraş, unde cel puţin 800.000 de civili au murit în timpul blocadei de 872 de zile impuse de armata nazistă, relatează AFP, informează Agerpres.

În cursul zilei, peste 2.500 de militari, tancuri şi sisteme de apărare antiaeriană au defilat prin centrul Sankt-Petersburgului, pe o temperatură de -11°C, în faţa câtorva sute de spectatori.

Parada a suscitat controverse, numeroase voci, inclusiv ale unor supravieţuitori ai asediului, denunţând-o drept un exemplu de propagandă militaristă a autorităţilor.

Preşedintele Putin, originar din acest oraş, nu a asistat la defilare, dar a participat la alte câteva evenimente desfăşurate în fosta capitală imperială rusă.

Cu prilejul unui concert omagial, Putin a afirmat că trupele naziste, care au încercat să facă să moară de foame 'un oraş de necucerit' şi să-i supună locuitorii la 'suferinţe îngrozitoare', nu vor fi iertate niciodată.

'Conform planurilor inamicului, Leningradul trebuia ras de pe faţa pământului', a afirmat Putin, subliniind că a fost vorba despre 'o crimă împotriva umanităţii'.

Vladimir Putin, care are 66 de ani, nu era născut în timpul asediului, dar fratele său mai mare şi-a găsit atunci moartea, fiind înmormântat în cimitirul Piskarevskoie, unde preşedintele a depus duminică trandafiri roşii.

Mama lui Putin, a fost aproape să moară de foame în timpul blocadei, în timp ce tatăl său, care lupta în Armata Roşie, a fost rănit nu departe de Leningrad.

Parada militară de duminică a fost marcată de un minut de tăcere în bătaia unui metronom, pentru a aduce aminte că, în perioada sediului, acest sunet îi anunţa pe locuitori, prin radio, despre iminenţa unor bombardamente aeriene.

Unii spectatori la paradă ţineau în mână flori, iar unii plângeau.

Înaintea ceremoniilor, aproape 5.000 de persoane au semnat o petiţie prin care le cereau autorităţilor să anuleze parada militară, calificată drept 'carnaval sacrilegiu'.

Duminică seara urma să fie trasă o salvă de tun pentru a marca eliberarea oraşului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img