vineri, 29 martie, 2024

Vladimir Putin doreste organizarea unui referendum pentru reformarea Constitutiei

Distribuie:

Publicat:

Vladimir Putin a propus miercuri sa se organizeze un referendum privind o reformare a Constitutiei ruse in vederea unei consolidari a puterii Parlamentului, dar sa se pastreze totodata caracterul prezidential al sistemului politic pe care-l conduce de 20 de ani, relateaza AFP.

Aceste anunturi – in discursul anual al presedintelui rus in fata membrilor Parlamentului si elitelor politice – vor continua sa alimenteze intrebari cu privire la viitorul sau dupa 2024, cand isi incheie mandatul, in contextul in care nu a promovat vreun succesor si nici nu si-a exprimat intentiile.

Principala masura anuntata vizeaza o consolidare a rolului Parlamentului in formarea Guvernului, prin acordarea prerogativei de a alege premierul, pe care presedintele va fi atunci ”obligat sa-l numeasca”.

In prezent, Duma de Stat, Camera inferioara a Parlamentului rus confirma alegerea facuta de catre seful statului.

In opinia sa, este este vorba despre o schimbare ”semnificativa”, in vederea careia a spus ca considera Rusia suficient de ”martura”. Cele doua Camere ale Parlamentului sunt dominate in prezent de catre fortele loiale lui Putin si nu se opun vreodata vointei Kremlinului.
REPUBLICA PREZIDENTIALA PUTERNICA

Propunerile de reforma expuse de catre Putin vizeaza de asemenea sa-i consolideze pe guvernatorii regionali, sa le interzica membrilor Guvernului si judecatorilor sa efectueze sejururi in strainatate si sa oblige orice candidat la presedinie sa fi trait in ultimii 25 de ani in Rusia.

Vladimir Putin – care potrivit legislatiei actuale nu are dreptul sa candideze in 2024 – a subliniat insa ca Rusia este necesar sa fie condusa printr-un sistem prezidential.

”Rusia trebuie sa ramana o republica prezidentiala puternica. De aceea, presedintele, bineinteles, va pastra dreptul sa stabileasca misiunile si prioritatile Guvernului”, a avertizat el.

Seful statului isi va pastra dreptul de a demite orice membru al Guvernului si va numi sefii tuturor structurilor din domeniul securitatii.

El a propus de asemensa o consolidare a puterii Consiliului de Stat, o institutie consultativa alcatuita din diversi conducatori nationali si regionali, si plasarea Constitutiei ruse mai presus de dreptul international, in ierarhia normelor.

Fara sa faca precizari in acest sens, Putin a evocat foarte vag problema schimbarii articolului care limiteaza numarul de mandate prezidentiale ”la doua mandate succesive”.

El a ridicat acest subiect in decembrie, relansand specultii cu privire la o plecare programata de la Kremlin la sfarsitul mandatului. Unii analisti ii atribuie intentia de a pastra puterea prin intermediul unor noi functii – care raman de definit. Altii speculeaza ca ar urma sa redevina premier.
DEZBATERE CU PRIVIRE LA PERIOADA DE DUPA 2024

Potrivit expertului independent Konstantin Kalacev, Vladimir Putin a ”incurcat apele”, prin aceste anunturi, cu privire la intentiile pe care le are, dar a lansat totodata ”o dezbatere reala pe tema transferului puterii” dupa 2024.

Sefa postului de televiziune de stat RT Margarita Simonian apreciaza ca este vorba nici mai mult nici mai putin decat de o ”revolutie fara varsare de sange”, pentru ca ”Rusia se intoarce catre aripa legislativa”.

Aleksei Kudrin, un fost ministru al Finatelor, in prezent presedintele Curtii de Conturi, considera ca este vorba despre ”un pas mic” catre parlamentarism.

Discursul de miercuri este una dintre cele mari intalniri televizate anuale ale presedintelui Putin, alaturi de conferinta sa de presa maraton si ”linia directa” cu telespectatorii.

Vorbind in fata a aproximativ 1.300 de alesi si invitati reprezentand elita sistemului politic rus – pe care l-a modelat de cand a ajuns la putere in decembrie 1999 -, presedintele si-a definit prioritatile politice, militare si economice din acest an, dictandu-le Parlamentului si Guvernului foaia de drum.

Anul acesta, in afara de reformele constitutionale, Putin si-a concentrat declaratiile asupra crizei demografice pe care o traverseaza Rusia, pe care a catalogatr-o drept o amenintare si o provocare ”istorica”. El a anuntat o serie de masuri nataliste, sianume financiare.

La fel ca anul trecut, el a promis sa creasca nivelul de trai in Rusia, sa incurajeze intreprinderile si investitiile si a laudat noile rachete hipersonice dezvoltate de tara sa, dand asigurari ca apararea tarii este asigurata ”pentru generatii”.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img