vineri, 29 martie, 2024

Vladimir Putin si Igor Dodon au decis viitorul Transnistriei

Distribuie:

Publicat:

Moscova va face tot posibilul pentru solutionarea diferendului transnistrean, a promis presedintele Rusiei, Vladimir Putin, intr-o intalnire cu omologul sau moldovean Igor Dodon, marti, la Soci – celebra statiune pe coasta rusa a Marii Negre – in marja Consiliului sefilor de stat din CSI si a Consiliului economic eurasiatic, relateaza agentia de presa TASS.
“Vom face tot ce este necesar pentru solutionarea conflictului transnistrean, vom garanta cu siguranta acele intelegeri care pot si trebuie sa apara in cele din urma pentru a rezolva aceasta problema o data pentru totdeauna in interesul tuturor persoanelor care traiesc acolo”, a afirmat Putin, scrie agerpres.ro. La randul sau, Dodon si-a exprimat recunostinta fata de Rusia – “din partea poporului moldovenesc din partea stanga si dreapta a Nistrului” – pentru pozitia acesteia in procesul de solutionare a conflictului transnistrean. Igor Dodon a spus ca dupa alegerile parlamentare care vor avea loc anul viitor in Republica Moldova se va reveni la reglementarea politica a conflictului din Transnistria. “Sunt sigur ca va exista un parlament pro-moldovenesc la Chisinau care se va orienta spre rezolvarea acestei probleme foarte importante”, a adaugat el.

In acelasi timp, presedintele Vladimir Putin a recunoscut ca apreciaza in mod deosebit eforturile lui Igor Dodon de a normaliza relatiile ruso-moldovene.
“Apreciem eforturile dumneavoastra de a normaliza relatiile ruso-moldovene, vedem ca acest proces nu este usor, dar plecam de la faptul ca atat poporul moldovean, cat si poporul Federatiei Ruse sunt interesate de o evolutie pozitiva”, a spus seful statului rus. La nivel guvernamental, relatiile dintre Moscova si Chisinau s-au tensionat dupa ce executivul moldovean a expulzat cinci diplomati rusi de la Ambasada Federatiei Ruse din Republica Moldova si l-a declarat pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin persoana indezirabila. In plus, Moscova a criticat intentia Chisinaului de a supune dezbaterii la recenta Adunare Generala a ONU problema retragerii trupelor ruse din Transnistria.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img