sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Vladimir Putin spune ca Aleksandr Lukasenko va rezolva criza din Belarus: Rusia ii da un imprumut de 1,5 miliarde de dolari

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele rus, Vladimir Putin, s-a declarat luni 'convins' că omologul său de la Minsk, Aleksandr Lukaşenko, va putea să rezolve criza politică din Belarus, scena unei mişcări de protest fără precedent de la realegerea acestuia în funcţie la începutul lunii trecute, şi şi-a exprimat sprijinul în favoarea unei reforme constituţionale, ca modalitate de soluţionare a crizei în fosta republică sovietică, respingând orice ingerinţă externă în afacerile din Belarus, potrivit AFP şi EFE.

'Ştim de propunerea dumneavoastră de a începe să lucraţi la o Constituţie. Cred că este logic, oportun şi practic', a spus Putin la începutul întâlnirii lor la reşedinţa prezidenţială din staţiunea Soci de pe litoralul rus al Mării Negre, scrie agerpres.ro.

În cadrul acestei prime întâlniri dintre cei doi preşedinţi de la izbucnirea protestelor antiregim în Belarus, Putin a subliniat că belaruşii trebuie să-şi rezolve singuri criza survenită în urma alegerilor prezidenţiale din 9 august.

'Suntem pentru ca belaruşii înşişi, fără sugestii şi presiuni din exterior (…), să rezolve această situaţie şi să găsească o soluţie comună', a spus Putin, citat de agenţiile de presă ruse.

Preşedintele rus, care a anunţat recent crearea unei forţe de poliţie de rezervă pentru un eventual sprijin care să fie acordat Belarusului în caz de nevoie, a subliniat că Moscova îşi va îndeplini obligaţiile în cadrul Uniunii statale comune şi al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă.

El a subliniat că Rusia consideră Belarus drept un aliat foarte apropiat şi a anunţat că Moscova a convenit cu Minskul acordarea unui împrumut rusesc în valoare de 1,5 miliarde de dolari, conform TASS.

'Ne-am înţeles că Rusia va acorda Belarus în acest moment dificil un împrumut de stat de 1,5 miliarde de dolari şi o vom face. În prezent, din câte ştiu, miniştrii noştri de finanţe lucrează la această problemă', a afirmat preşedintele rus.

La rândul său, Lukaşenko le-a mulţumit lui Putin şi poporului rus pentru sprijinul acordat atunci când au izbucnit protestele în masă la Minsk şi alte oraşe din ţară.

'Aţi acţionat într-un mod foarte decent. Prietenii la nevoie se cunosc', a spus el. Lukaşenko, care a criticat tentativele ruseşti de destabilizare a situaţiei din ţara sa de-a lungul întregii campanii electorale, a spus că 'şi-a învăţat lecţia'.

El a denunţat că, la 15 km de graniţa belarusă, SUA au desfăşurat trupe şi tancuri, ceea ce a determinat Minskul să-şi mobilizeze armata în regiunea Grodno, la graniţa cu Lituania şi Polonia.

Din acest motiv, Lukaşenko consideră necesar ca Moscova şi Minskul să-şi pregătească armatele pentru a 'contracara' o eventuală agresiune străină.

În acest sens, Putin a indicat că trupele Rusei, dislocate începând de luni în Belarus pentru manevre antiteroriste 'Frăţia Slavă', se vor întoarce la bazele lor la sfârşitul exerciţiilor.

Întâlnirea dintre Putin şi Lukaşenko intervine la o zi după ce un nou marş paşnic împotriva preşedintelui belarus a avut loc duminică la Minsk, în cursul căruia cel puţin 770 de manifestanţi au fost arestaţi.

Una din figurile de prim-plan ale opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia – contracandidata lui Lukaşenko din partea opoziţiei la alegerile prezidenţiale din 9 august – l-a avertizat luni pe Putin că acordurile semnate cu Lukaşenko nu vor avea nicio valoare legală. 'Aş dori să-i reamintesc lui Vladimir Putin că orice se va conveni în cadrul reuniunii de la Soci va rămâne fără valoare legală. Noul guvern va revizui toate acordurile semnate de către Lukaşenko în mod nelegitim', a insistat ea într-o declaraţie transmisă de la Vilnius, capitala Lituaniei, unde a fost forţată să se refugieze după alegerile prezidenţiale. 'Îmi pare foarte rău că aţi decis să dialogaţi cu un uzurpator şi nu cu poporul din Belarus', mai subliniază ea în declaraţie.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img