vineri, 19 aprilie, 2024

Vladimir Putin trimite in Duma o lege, dupa discutia telefonica cu Joe Biden – ce mare acord se prelungeste cu cinci ani

Distribuie:

Publicat:

Preşedintele rus Vladimir Putin a trimis un proiect de lege care prevede o prelungire – cu cinci ani – a Acordului ruso-american New START privind limitarea armamentului nuclear, care urmează să expire la 5 februarie, a anunţat Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, relatează AFP, conform news.ro.

”Acordul prevede posibilitatea prelungirii pe o perioadă de până la cinci ani, dacă Rusia şi Statele Unite iau o asemenea decizie (…). În ianuarie 2021, s-a ajuns la un acord de principiu al părţilor cu privire la o prelungire cu cinci ani”, a anunţat marţi Duma de Stat, într-o notă publicată pe site-ul său oficial.

Preşedintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Dumei Leonid Sluţki a declarat pentru agenţia oficială rusă de presă Tass că o ratificare a acordului ar putea fi studiată în sesiune plenară începând de miercuri.

Acest anunţ a fost făcut în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a discutat marţi pentru prima oară la telefon cu omologul său american Joe Biden.

Potrivit Kremlinului, cei doi lideri au discutat despre o prelungire a New Start, unul dintre subiectele diplomatice ferbinți între Moscova şi noua administraţie americană.

”Preşedinţii şi-au exprimat satisfacţia faţă de schimbul de azi (marţi) de note diplomatice cu privire la prelungirea” New Start, a anunţat preşedinţia rusă.

”În următoarele zile, părţile vor îndeplini toate procedurile necesare pentru a garanta funcţionarea viitoare a acestui mecansim juridic şi internaţional important”, anunţă Kremlinul.

Joe Biden s-a declarat în favoarea unei prelungiri cu cinci ani a acordului, după ce administraţia lui Donald Trump accepta doar o prelungire condiţionată cu un an, în vederea negocierii unui nou acord mai global, care să includă China.

Acest tratat, semnat în 2010, este ultimul mare acord cu privire la reducerea şi limitarea armamentului nuclear existent între cei doi foşti rivali din Războiul Rece.

Tratatul limitează arsenalele Rusiei şi Statelor Unite la un maximum 1.550 de focoase nucleare desfăşurate de fiecare dintre cele două ţări, reprezentând o reducere cu 30% faţă de un prag precedent, stabilit în 2002.

El limitează totodată numărul lansatoarelor şi bombardierelor grele la 800.

Aceste arsenale pot distruge Terra de mai multe ori.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img