joi, 28 martie, 2024

Vom avea patru centre separate de interceptare

Distribuie:

Publicat:

Dintr-un singur centru de interceptare, Romania va avea, de maine, patru astfel de centre, potrivit OUG adoptate vineri seara.

Dezvaluirea a fost facuta duminica, de Radu Tudor.

1. Centrul tehnic al DNA, care se va dezvolta autonom si se va intari cu 130 de ofiteri de politie judiciara si 10 milioane de euro

2. Centrul tehnic pentru PICCJ si DIICOT, unde sunt necesari 300 de ofiteri de politie judiciara si 20 milioane de euro.
Va functiona pentru moment cu aparatura centrului SRI, dar fara niciun ofiter SRI participant la operatiuni.

3. Centrul tehnic al SRI care va ramane sa intercepteze cu mandate judecatoresti amenintarile stricte de securitate nationala: terorism, spionaj, atacuri informatice, extremism etnic, propaganda fundamentalista.

4. Centrul tehnic al DOS-IGP, format din politisti IGP, cu tehnica proprie de interceptare si filaj pentru combaterea marii criminalitati.

Cine va putea face interceptari dupa decizia Guvernului. Cum a dat Guvernul puteri mai mari SRI
Curtea Constitutionala a decis ca SRI nu e organ de cercetare penala si nu poate face interceptari in dosarele aflate pe rolul instantelor.

Decizia luata de CCR afecteaza deja o parte din dosarele care sunt in judecata si care sunt bazate pe interceptari.

Judecatorii CCR spun ca decizia nu se va aplica in cazul dosarele solutionate pana acum, dar ca va produce efecte in cazul celor aflate pe rolul instantelor de judecata.

CCR: SRI ARE ATRIBUTII IN DOMENIUL SIGURANTEI NATIONALE
Astfel, in afara Serviciului Roman de Informatii, care are atributii exclusiv in domeniul sigurantei nationale, neavand atributii de cercetare penala, exista si alte servicii cu atributii in domeniul securitatii nationale, precum si o multitudine de organe specializate ale statului cu atributii in varii domenii.
Sursa: motivare CCR

Presedintele Curtii Constitutionale a precizat ca interceptarile de pana acum nu au fost abuzive, dar pot fi declarate ilegale daca se face cerere de revizuire in proces.

”Numai cel in dosarul caruia s-a pronuntat se poate face revizuire sau exceptie de neconstitutionalitate, restul nu mai pot face. Si alea de pe vremea lui Decebal pot fi revizuite”, a spus Augustin Zegrean, seful CCR.

Practic, interceptarile ar putea fi excluse din dosarele aflate in instanta, iar procurorii trebuie sa gaseasca alte probe pentru a demonstra faptele de care sunt acuzati inculpatii.

DNA si DIICOT au anuntat ca vor face in continuare interceptari, dar ca au nevoie de bani si de oameni. Multi bani, cam 30 de milioane de euro si cateva sute de oameni care ar urma sa vina din randul politistilor.

Chiar si Raluca Pruna declara acum ceva vreme ca se gandeste la infiintarea unui departament la Ministerul Justitiei, care sa se ocupe de interceptari. Kovesi spune insa ca si daca DNA va primi 10 milioane de euro, problema interceptarilor va dura cateva luni.

IN CE DOSARE SE APLICA DECIZIA CCR
– proceselor aflate in lucru si in instanta
– dosarelor cu decizie definitiva daca s-a ridicat deja o exceptie de neconstitutionalitate

IN CE DOSARE NU SE APLICA
– dosare in care care au fost pronuntate solutii definitive

CINE VA REALIZA INTERCEPTARI
– SRI are voie sa efectueze doar interceptari pe mandat de siguranta nationala
– supravegherea tehnica in dosarele penale trebuie efectuata de catre serviciile tehnice ale parchetelor

CAT COSTA NOILE DOTARI PENTRU INTERCEPTARI
– DNA: peste 10 milioane de euro
– DIICOT: peste 20 de milioane de euro

VID LEGISLATIV
– SRI este singura institutie care are protocoale cu operatorii de telefonie pentru a avea acces la convorbirile persoanelor supravegheate

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img