marți, 19 martie, 2024

Vortexul polar si efectele spectaculoase si ingrozitoare ale sale

Distribuie:

Publicat:

In Europa a fost mai frig decat la Polul Nord la inceputul lui 2018. A fost vortex polar care a adus temperaturi extrem de scazute, de pana la -42 grade Celsius. Acum este randul americanilor sa reziste gerului.

Mai mult de 50 de milioane de oameni vor fi expusi in America unor temperaturi extrem de scazute, cauzate de vortexul polar. Acesta e o masa de aer rece venita de la Polul nord. Sunt expuse in special statele din vestul mijlociu, unde va fi mai frig decat in anumite parti ale Antarcticii si Alaskai.

Temperatura maxima resimtita a aerului a ajuns la sub -50 grade Celsius, in Minneapolis. In Chicago, ultima data cand a mai fost atat de frig a fost acum 30 de ani. Temperatura la care se anticipeaza ca se va ajunge in oras va fi de -32 grade Celsius, dar temperatura resimtita va fi de -48 grade Celsius.

Masa de aer arctic are o serie de consecinte deloc placute pentru americani. Meteorologii avertizeaza ca acestia se pot alege cu degeraturi sau hipotermie in doar cinci minute, iar aproape 2.000 de zboruri au fost anulate si sute de scoli si universitati inchise.

De asemenea, patru oameni au murit in State din cauza frigului. Wisconsin, Michigan si Illinois au declarat deja stare de urgenta.

In ciuda afirmatiilor presedintelui Donald Trump de pe Twitter, aparitia unui vortex polar nu invalideaza existenta incalzirii globale. De fapt, cercetari recente arata ca frecventa acestora a crescut si va continua sa creasca tocmai din cauza schimbarilor climatice.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img