vineri, 26 aprilie, 2024

Vrei să îți cumperi o mașină second hand? Fii atent la sistemele de siguranță pe care le are

Distribuie:

Publicat:

Motivele pentru care alegem să cumpărăm o mașină sunt diverse, atât din punct de vedere rațional, cât și emoțional. De la puterea motorului, opțiunile și capacitățile din punct de vedere tehnic, la design, culoare și confortul în timpul condusului, șoferii își evaluează propriile criteii și decid care dintre ele au o importanță mai mare.

Deși piața de mașini second hand oferă o mulțime de modele și este atractivă prin prețurile mai mici, dacă alegem să cumpărăm un astfel de autoturism este nevoie de multă atenție.

Și nu numai pentru că trebuie să fim siguri că mașina funcționează și că totul este în regulă din punct de vedere juridic sau că prețul pe care îl plătim este unul corect în raport cu piața și calitatea oferită, ci trebuie să fim conștienți că măsurile de siguranță pe care le are sunt la standarde înalte.

Sigur, mașinile noi sunt cele care sunt echipate cu ultimele măsuri și sisteme de siguranță, dar și modelele mai vechi trebuie să aibă câteva caracteristici minime.

Printre multitudinea de anunțuri cu vânzări online și descrierile asociate, este destul de ușor să ne pierdem în detalii. Nu sunt importante doar criterii ca anul, prețul sau numărul de kilometri, ci și sistemele de siguranță pe care le au autoturismele.

Deși de regulă în anunțurile de vânzare pe care le găsim online sunt trecute doar detaliile tehnice ale mașinii, platforma cautimasina.ro vine în ajutorul șoferilor cu algoritmi speciali care permit efectuarea unor evaluări mai ample. Pe această platformă nu numai că vei găsi în același loc toate anunțurile cu vânzări auto postate în peste 160 de site-uri de profil, dar pentru fiecare autoturism în parte găsești și o evaluare a caracteristicilor de siguranță sau notele pe care le-au obținut la testele de siguranță avizate la nivel european.

În funcție de modul în care acționează, sistemele de siguranțăse încadrează în două categorii: pasive și active.

Elementele de siguranță pasive au rolul de a proteja șoferul și pasagerii și chiar le poate salva viața în cazul unui accident rutier.

Iată care sunt cele mai importante:

·      Centura de siguranță este cel mai important element de siguranță pasivă a unui autoturism, dovedindu-și eficiența în cadrul a nenumărate teste de impact, dar și în viața reală

·      Airbagurile reduc mult riscul de lovire al celor din mașină în cazul unui accident. De aceea, trebuie să te asiguri că atunci când cumperi o mașină second hand, aceasta nu a fost deja lovită și că airbagurile sunt încâ funcționale.

·      Tetierele trebuie de asemenea să existe și să fie perfect funcționale, având un rol important în protejarea capului și a zonei gâtului

·      Dacă mașina pe care vrei să o cumperi are oglinzi heliomate, comenzi pe volan, pilot automat sau anumite sisteme de avertizare, ca depășirea limitei de viteză sau a axului drumului, este cu atât mai bine. Ele nu sunt doar opțiuni extra pe mașină, ci au cu adevărat un rol în siguranța ta și a celor dragi.

Sistemele de siguranță active sunt tehnologii pe care le are mașina și care oferă șoferului mai mult control în cazul unei situații critice:

·      ABS (Anti-lock Bracking System) – sistem de asistență la frânare care previne blocarea roților în cazul unei frânări de urgență.

·      ESP (Electronic Stability Program) – programul de control electronic al stabilității are rolul de a menține stabilitatea vehiculului și a direcției în cazul în care se sesizează pierderea aderenței sau o posibilă ieșire în decor. 

·      ASR (anti Slip Regulation) – sistem anti-alunecare reglează forța de tracțiune, împiedicând patinarea roților în cazul unei accelerări bruște la plecarea de pe loc sau atunci când mașina se conduce pe drumuri cu aderență mică.

 

 

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img