vineri, 19 aprilie, 2024

Vulnerabilitatea aparatelor RMN. Rezultatele pot fi viciate, putand modifica diagnosticul

Distribuie:

Publicat:

Un grup de cercetatori a demonstrat cat de usor pot fi infectate sistemele medicale care controleaza aparatele de RMN, acestea putand oferi pacientilor rezultate false.

Aparatele RMN folosesc computere pentru interpretarea datelor colectate, apoi sunt preluate de un doctor care poate da un diagnostic pe baza acestora. Cercetatorii de la universitatea israeliana Ben-Gurion au reusit insa sa demonstreze faptul ca aceste date pot fi modificate folosind software de tip malware, acesta putand adauga tumori sau eliminandu-le complet din imaginile 3D pe care aparatul le inregistreaza, scrie go4it.

Cercetatorii au folosit date de la 70 de pacienti diferiti, pe care le-au modificat folosind software-ul dezvoltat de ei. Toate erau imagini cu plamani, insa toate aveau date false. Unele contineau tumori fictive adaugate, iar altele care aveau tumori reale pareau a prezenta imagini cu organe sanatoase. Doctorii care au inspectat aceste imagini nu au putut sa isi dea seama care erau imaginile modificate si care nu, oferind diagnostic gresit pe baza lor. Multi doctori nu au putut identifica corect imaginile alterate nici dupa ce li s-a spus ca unele tumori ar putea sa nu fie reale.

Aceasta problema este foarte grava, mai ales daca luam in calcul faptul ca aparatele RMN folosesc computere foarte vechi, nesecurizate la standardele din zilele noastre. Software-ul vechi poate fi usor de afectat de aplicatii malitioase, iar actualizarea acestuia nu este posibila din cauza hardware-ului limitat. Avand in vedere cat de scumpe sunt aceste echipamente si pachete software din sistemul medical, cel mai probabil, nu foarte multe spitale isi vor permite in viitor sa le schimbe.

O veste buna este ca posibilitatea de infectare a sistemelor este destul de limitata, intrucat este nevoie ca cineva sa aiba acces la aceste computere, sa dispuna de cunostintele necesare si sa instaleze fizic un dispozitiv care sa ruleze codul malitios in interiorul spitalului. Aceste conditii sugereaza ca sunt slabe sanse ca asa ceva sa se intample, insa nu este ceva tocmai imposibil. D.G.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img