vineri, 29 martie, 2024

Wall Street elimina trei companii de telecomunicatii din China pentru ca ar avea legaturi cu armata

Distribuie:

Publicat:

New York Stock Exchange (NYSE) a anunţat că va delista trei companii chineze de telecomunicaţii pentru că ar avea legături cu armata, relatează BBC, potrivit News.ro.

Cele trei companii sunt China Mobile, China Telecom şi China Unicom Hong Kong, care au fost şi ţinta atacurilor administraţiei Trump.

Acţiunile lor vor fi suspendate la NYSE săptămâna viitoare, iar procedurile au fost deja demarate.

Companiile au câştigat toate veniturile în China şi nu au o prezenţă semnificativă în SUA. Delistarea lor este văzută ca o lovitură simbolică în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi China.

Acţiunile celor trei companii sunt puţin tranzacţionate în SUA în comparaţie cu listarea principală a lor în Hong Kong. Companiile deţinute de stat domină industria de telecomunicaţii din China.

Preşedintele american Donald Trump a semnat în luna noiembrie un ordin prin care interzicea investiţiile americane în companii chineze deţinute sau controlate de armată.

Ordinul interzice investitorilor americani să cumpere şi să vândă acţiuni ale mai multor companii chineze, despre care Pentagonul a spus că au legături cu armata.

Trump a vizat mai multe companii chineze, inclusiv TikTok, Huawei şi Tencent, motivând securitatea naţională, iar China a răspuns cu propria „listă neagră” de companii americane.

Acţiunile China Mobile, China Telecom şi China Unicom Hong Kong vor fi suspendate din tranzacţionare începând cu 7 ianuarie, a confirmat NYSE.

Bursele americane, inclusiv NYSE şi Nasdaq, au curtat companiile chineze în ultimele decenii să îşi listeze acţiunile pe pieţele lor.

În prezent, peste 200 de companii chineze sunt listate la bursele de valori americane cu o capitalizare de piaţă în valoare totală de 2.200 e miliarde de dolari.

Odată ce relaţiile cu SUA s-au schimbat, multe firme chineze au căutat să fie listate şi în China şi Hong Kong.

Luna trecută, Camera Reprezentanţilor a adoptat o lege prin care companiile chineze pot fi scoase de pe piaţa de valori americană dacă nu respectă regulile de audit.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img