joi, 28 martie, 2024

Zaharul adaugat de industria alimentara în diverse alimente si bauturi racoritoare este peste limita dozei zilnice recomandate

Distribuie:

Publicat:

Potrivit Asociatiei Americane a Inimii (AHA), intr-un gram de produs se gasesc patru calorii, iar daca un produs are 15 grame de zahar pe portie, atunci sunt 60 de calorii doar în aceasta situatie – fara sa se puna la numaratoare celelalte ingrediente ale aceluiasi produs. De exemplu, 1 lingura de ketchup contine aproximativ 4 grame de zaharuri adaugate, iar o singura cutie de suc îndulcit cu zahar contine pana la 40 de grame (în jur de 10 lingurite!) de zaharuri adaugate.
 
Nevoia de zahar difera, astfel ca doza zilnica recomandata pentru femei este 25 grame de zahar (adica 6 lingurite, care înseamna 100 calorii), în timp ce pentru barbati, AHA indica 36 grame, adica 9 lingurite sau 150 de calorii.
 
În plus, AHA indica faptul ca pentru a spune daca un produs alimentar procesat contine zaharuri adaugate, persoanele trebuie sa se uite în lista de ingrediente, unde  zaharul apare sub multe alte nume.

Astfel, în afara de acele denumiri care se termina în „-oza” (maltoza sau zaharoza), mai exista si alte denumiri ale zaharului – sirop de porumb bogat în fructoza, melasa, zahar din trestie de zahar, îndulcitor de porumb, zahar brut, sirop, miere sau concentrate de sucuri de fructe, caramel, sorbitol, manitol, xylotol.

În plus, persoanele trebuie sa cunoasca faptul ca informatiile de pe eticheta sunt afisate la numarul de 2.000 de calorii, însa acest necesar difera de fiecare persoana. Mai precis, unele persoanele au nevoie de mai mult de 2.000 de calorii, iar altele de mai putin –  în functie de varsta, sex, nivel de activitate, precum si daca aceste persoane încearca sa piarda din greutate, sa castige sau sa-si mentina greutatea.
 
În Europa, consumul zaharului în randul adultilor variaza de la aproximativ 7-8% din aportul energetic total (în tari precum Ungaria si Norvegia), la 16-17%, în tari precum Spania si Regatul Unit, se mentioneaza într-un comunicat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). În plus, consumul zaharului în cazul copiilor poate ajunge de la 12% în tari precum Danemarca, Slovenia si Suedia, la aproape 25% în Portugalia.

De aceea, OMS sfatuieste populatia sa reduca aportul de zaharuri la mai putin de 10% din energia totala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img