miercuri, 24 aprilie, 2024

Zaharul: de ce nu este bine sa il exludem total din alimentatie

Distribuie:

Publicat:

Zaharul este un aliment controversat, tot mai multe persoane adepte ale unui stil de viata sanatos excluzandu-l total. Gresit! Este bine de stiut ca zaharul nu ne face rau decat daca este consumat in cantitati foarte mari, ca multe alte alimente de altfel. Nutritionistii sustin ca zaharul este o sursa importanta de energie, insa consumul sau nu trebuie sa depaseasca doza de 50-60 de grame pe zi. De aceea, specialistii recomanda citirea cu atentie a etichetelor produselor pe care le consumam, intrucat zaharul se regaseste frecvent in randul ingredientelor, nu neaparat in cazul dulciurilor.

Zaharul, in special cel brun, este o sursa bogata de energie si stimuleaza buna dispozitie. Glucidele sunt esentiale pentru buna functionare a creierului, care necesita un aport constant de glucoza (140 g glucoza zilnic). O cantitate potrivita de glucide favorizeaza activitatea cerebrala, memoria, viteza de reactie si atentia. Spre exemplu, o singura particica de ciocolata sau un suc dulce de fructe au un efect tonic.

Rezervele de glicogen din ficat si muschi sunt limitate, iar epuizarea lor aduce cu sine instalarea starii acute de oboseala. Persoanele care consuma zahar in limite normale au tendinta sa excluda grasimile rele din alimentatie. Glucidele sunt cunoscute, pentru ca regleaza apetitul si favorizeaza satietatea. A.M.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img