vineri, 29 martie, 2024

Zile libere platite pentru parinti, cand se inchid scolile – proiect

Distribuie:

Publicat:

Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt arondați, ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu, prevede un proiect de lege înregistrat la Senat.

Prevederile se aplică părinților ai căror copii au vârsta de până la 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ, precum și părinților copiilor cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ.

Părintele căruia i se acordă o zi liberă are dreptul la zile libere plătite, pe toată perioada în care autoritățile competente decretează închiderea unităților de învățământ respective.

Zilele libere se acordă la cererea unui dintre părinți, pe baza unei declarații pe propria răspundere, depusă la angajator.

Legea se aplică pentru toții angajații din mediul public și privat.

În cazul în care în urma unei verificări se constată că ambii părinți au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de mai beneficia de prevederile prezentei legi.

Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorilui și este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare.

Proiectul urmează să intre la dezbatere și vot în cele două camere ale Parlamentului.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img