sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Zilele babelor! Iata semnificatia lor! Traditii si obiceiuri

Distribuie:

Publicat:

Babele sunt personaje ale mitologiei populare romanesti, care apar la inceputul lunii martie pentru a vesti venirea primaverii. In 2020, Zilele Babelor se desfasoara intre 1 si 9 martie.

Zilele senine si calduroase reprezinta fericirea, norocul, belsugul si implinirile, iar cele mohorate si friguroase semnifica neimplinirile, tristetea, dezamagirile si saracia.

Din mosi-stramosi se pastreaza acest obicei de a alege o baba in prima dimineata de primavara, adica 1 martie (din punct de vedere calendaristic). In timp ce se pune martisorul in piept, se alege si ziua care iti va arata cum iti va fi sufletul si norocul tot anul. Daca baba este buna, te va astepta un an rodnic. La polul opus, daca baba este rea, vei avea parte de suparari si boli pana in primavara urmatoare.

In functie de zona din care provin, unele femei isi aleg ziua respectiva dupa placul lor, in timp ce altele o stabilesc in functie de data in care s-au nascut. Afla, in continuare, cum se aleg babele dupa ziua nasterii!

Daca ziua de nastere are o cifra mai mare decat 9, atunci trebuie sa aduni cele doua cifre. De exemplu, daca esti nascuta pe 23 a oricarei luni, baba ta va fi pe 5 martie. Iar daca esti nascuta pe 29, atunci vei calcula asa: 9+2=11, apoi 1+1=2, adica baba ta este pe 2 martie.

Nu conteaza atat de mult cum se aleg babele, ci cum va fi vremea in ziua respectiva.

Semnificatia babelor, de la 1 la 9

1 Baba ta anunta un an incert, plin de neprezut. Baba vine cu o serie de dusmani de care trebuie sa te temi.
2. Baba ta iti anunta un an fara griji si sanatate. Bucura-te de baba ta!
3. Baba ta este o baba care ascunde un mister. Un secret al acestui an iti va putea schimba viata in bine pentru totdeauna. Merita sa joci la Loto in acest an.
4. Baba ta este o baba cu puteri magice. Anul se anunta interesant din toate punctele de vedere. Succes dar ai grija. Poate fi cu doua taisuri.
5. Baba ta este o baba care aduce din trecut niste ocazii pe care le credeai pierdute. Acum e timpul sa profiti de ele – ocaziile nu vor mai reveni.
6. Baba ta este o baba fericita si fara nici o grija. An de petreceri si veselie asadar.
7. Baba ta este blanda si are grija de tine in acest an dar trebuie sa ai grija de sanatatea ta.
8. Baba iti aduce un an frumos si plin de realizari. Nu–i asa ca iti doreai un astfel de an? Ei, iata ca a venit si un astfel de an.
9. Baba aceasta este o baba cu puteri vechi…si uitate. In plus, baba aceasta este o baba care te anunta ca peste 99 de zile vei fi fericita.

 

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img