joi, 25 aprilie, 2024

Zilele de sarbatoare, votate de politicieni, mai putin cunoscute de romani

Distribuie:

Publicat:

Romanii se pot bucura mai bine de doua saptamani pe an de liberele acordate de legislativ prin zilele de sarbatoare legala, insa pe langa acestea alesii au mai legiferat alte zeci de zile de sarbatoare nationala, insa acestea sunt prea putin intiparite in mentalul colectiv. ea mai recenta zi de sarbatoare la nivel national a fost pe 19 noiembrie, atunci cand s-a cinstit ziua barbatului. Alesii au votat anul trecut proiectul de lege pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii si 19 noiembrie — Ziua barbatului.

Practic, politicienii au vrut ca tara noastra sa fie in rand cu alte 60 de tari ale lumii care sarbatoresc in fiecare an, la 19 noiembrie, Ziua internationala a barbatilor.  Scopul declarat al alesilor era acela de a "elimina discriminarea dintre femei si barbati si cresterea gradului de constientizare privind concilierea vietii de familie cu viata profesionala. Sarbatorirea zilei femeii si a zilei barbatului este un prilej pentru a imbunatati relatiile dintre sexe, de a evidentia realizarile si contributiile lor la comunitate, familie, casatorie si prezentarea unor modele de urmat'', se arata in raportul postat pe site-ul www.cdep.ro.

Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie — Ziua femeii si 19 noiembrie — Ziua barbatului a fost promulgata de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, la 3 martie 2016, si publicata in Monitorul Oficial la 7 martie 2016.

Din cuprinsul acestei legi putem observa ca "Autoritatile administratiei publice locale pot organiza manifestari si actiuni publice dedicate sarbatoririi acestor zile". De asemenea, Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune vor putea include in programele lor emisiuni dedicate promovarii drepturilor femeii sau, dupa caz, drepturilor barbatului.

Ziua barbatului, prilej de campanie publicitara

In anii de boom economic cand companiile declarau cresteri de doua cifre ale afacerilor, un brand cunoscut de bere a decis sa lanseze o campanie publicitara pentru declararea zilei de 5 mai ca Zi a Barbatului ca sarbatoare legala. Putin a lipsit ca aceasta zi sa aiba si o recunoastere oficiala. Din punct de vedere cultural, cei mai multi dintre romani sarbatoresc ziua lor pe data de 9 martie, odata cu Sarbatoarea celor 40 de Mucenici. Evenimentul se mai numeste si Sarbatoare Celor 40 de pahare, pe care, potrivit traditiei, barbatii ar trebui sa le bea.

Cele mai recente date arata ca in Romania sunt peste 50 de zile de sarbatoare nationala, insa cel mai probabil acest numar va creste avand in vedere apetitul politicienilor pentru acest tip de legi.  Doar in prima sesiune parlamentara din 2017 alesii au votat mai multe zile de sarbatoare nationala. Astfel, deputatul Eugen Tomac a avut succes cu un proiect de lege, care declara ziua de 27 martie – Ziua Unirii Basarabiei cu Romania ca zi de sarbatoare nationala.

De asemenea, alesii au mai adoptat 3 legi prin care se instituie 3 zile nationale, astfel: o lege privind instituirea zilei de 25 martie ca Ziua nationala a padurilor, initiata de 9 deputati si senatori PSD, PNL, UNPR, o lege pentru instituirea Zilei nationale de cinstire a martirilor romani din temnitele comuniste, initiata de 34 de deputati PSD, PNL, UNPR, minoritati si neafiliati, si o lege privind instituirea zilei de 10 octombrie – Ziua nationala a produselor agroalimentare romanesti, initiata de 8 deputati si senatori PSD si ALDE.

Primele zile libere din 2018 sunt de Anul Nou (1 ianuarie si 2 ianuarie). Urmeaza Ziua Principatelor Romane (24 ianuarie), iar apoi Pastele (8 aprilie si 9 aprilie). Va fi liber si de Ziua Muncii (1 mai), Rusalii (27 mai, 28 mai). Urmeaza Ziua Copilului (1 iunie), Adormirea Maicii Domnului (15 august) si Sfantul Andrei (30 noiembrie). Ultimele trei zile libere sunt de Ziua Nationala a Romaniei (1 decembrie) si de Craciun (25 decembrie si 26 decembrie).

Cele 14 zile libere din 2018 sunt:

    1 ianuarie (luni) si 2 ianuarie (marti) – Anul Nou
    24 ianuarie (marti) – Ziua Unirii Principatelor Romane
    8 aprilie 2018 (duminica) si 9 aprilie (luni) – Pastele
    1 mai (marti) – Ziua Muncii
    27 mai (duminica) si 28 mai (luni) – Rusalii
    1 iunie (vineri) – Ziua Internationala a Copilului
    15 august (miercuri) – Adormirea Maicii Domnului
    30 noiembrie (vineri) – Sfantul Andrei
    1 decembrie (sambata) – Ziua Nationala a Romaniei
    25 decembrie (marti) si 26 decembrie (miercuri) – Craciunul

Alte sarbatori oficiale ale Romaniei

Pe 25 martie este Ziua Politiei Romane. Tot atunci este si Ziua Internationala a Comemorarii Victimelor Sclaviei si Comertului Transatlantic cu Sclavi. In aprilie, pe 3, este Ziua Jandarmeriei Romane, iar in prima duminica din luna este Ziua NATO in Romania. Pe 8 aprilie, in calendarul sarbatorilor nationale este trecuta din 2006 Ziua Etniei Romilor din Romania. Pe 29 Aprilie sunt sarbatoriti veteranii de razboi.

Cand ajungem in luna mai, sarbatorim inca din 2009, in prima duminica din luna, Ziua Mamei, ca a doua duminica sa fie dedicata Tatalui. Pe 2 mai este Ziua Nationala a Tineretului, iar pe 9 mai, Ziua Adolescentului. Pe 10 mai este Ziua Monarhiei.

De asemenea,  Legea nr. 305/2015 privind declararea zilei de 19 februarie "Ziua Brancusi" a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 901 din 4 decembrie 2015 si a intrat in vigoare trei zile mai tarziu.

Potrivit actului, ziua de 19 februarie este considerata, in mod oficial, sarbatoare nationala. Cu aceasta ocazie, autoritatile centrale si locale pot sa organizeze si/sau sa sprijine logistic si material manifestari cultural-artistice.

19 februarie este data la care, in anul 1876, in localitatea Hobita, s-a nascut sculptorul roman Constantin Brancusi.

Ziua bunicilor a fost ignorata de deputati. Senatorul PNL Steliana Vasilica Miron propunea in 2014 ca Ziua Bunicilor sa fie sarbatorita la data de 1 octombrie care este si Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice. Senatorul PNL sustine in expunerea de motive ca, potrivit aprecierilor Oficiului European de Statistica (Eurostat), aproape o treime din cetatenii UE vor avea varsta de peste 65 de ani pana in 2050. Initiativa a trecut de Senat, dar a fost respinsa de Camera decizionala.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img