marți, 19 martie, 2024

Ziua Eroilor marcată de Consiliul Județean Vaslui!

Distribuie:

Publicat:

Joi, 10 iunie, la Monumentul Eroilor “Peneș Curcanul”, din Cimitirul Eternitatea Vaslui, au avut loc ceremonii militare și religioase, cu prilejul Zilei Eroilor.

La festivităţile dedicate omagierii Eroilor Romȃniei au participat președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, vicepreședintele Ciprian Trifan, reprezentanţi ai autorităţilor locale și judeţene, ai Centrului Militar Județean, ai instituţiilor publice și ai organizaţiilor nonguvernamentale, veterani de război, cadre militare ȋn rezervă și ȋn retragere, precum și profesori și elevi din municipiul Vaslui.

Manifestările au debutat cu salutarea drapelului de luptă și intonarea Imnului de stat al Romȃniei, după care a urmat un moment de reculegere, ȋn semn de recunoștinţă pentru toţi cei care și-au pierdut viaţa pe cȃmpul de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea ţării și întregirea neamului.

Ulterior, a fost oficiat un serviciu religios și au fost rostite alocuţiuni ȋn memoria Eroilor Romȃniei.

”Ne-am întâlnit astăzi aici la a 40-a zi după Paști, pe care ortodocșii o sărbătoresc ca o Zi a Înălțării Domnului, de fapt toți creștinii sărbătoresc această zi. Este sfârșitul vieții pământești, ziua în care Fiul s-a ridicat la Tatăl Său, după ce a parcurs drumul ca om. Poate că limba noastră nu a marcat foarte bine, precum slava, care a fost limba bisericească veche, această zi. În slavă, la a 40-a zi de la Paști, se spune soroc, prin excepție de la formarea numeralilor, adica 30-40-50. Se spune soroc cu referire la această zi a Înălțării Domnului, care este un final, dar care este și un început. Sorocul, noțiunea aceasta o știți cu toții și înseamnă ceva foarte important pentru noi, de la nașterea omului până la împlinirea celor mai importante aspirații ale sale, spunem că ”i-a sosit sorocul”. Și această zi a fost dedicată eroilor, acelora care sunt bărbați și femei, care s-au jertfit pentru locurile în care trăim, pentru patria noastră. A fost dedicată această zi pentru a arăta că toți aceia care și-au asumat, inclusiv sacrificiul suprem, s-au înălțat pe ei înșiși și învățătura este că această Înălțare a Domnului, a celora care și-au asumat sacrificiul suprem, trebuie să fie și pentru noi o Înălțare să ne asumăm responsabilitatea de a cultiva valorile creștine, de a cultiva memoria înaintașilor, de a-i comemora cu orice prilej și de a ne asuma valorile în care au crezut”, a declarat președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu.

Activităţile s-au ȋncheiat cu depuneri de coroane de flori, defilarea și prezentarea onorului de către Detașamentul de Onoare.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img