joi, 28 martie, 2024

Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerului.DSP VASLUI organizeaza diferite activitati

Distribuie:

Publicat:

Suferinta bolnavilor de cancer este sfasietoare. Pornind de la durerea fizica, apasatoare, la cea psihica care este urmarita de cele mai sumbre ganduri, continuand cu cea sociala care ii marginalizeaza cumva de restul societatii si pana la cea spirituala care le da speranta si forta si cred ca undeva Dumnezeu le este alaturi si nu ii lasa la greu. 
Desi trupurile vlaguite nu le mai tolereaza tratamentul medicamentos, bolnavii de cancer din judet inca mai gasesc forta sa faca o calatorie in plus cu microbuzul pana la Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iasi pana cand se va redeschide Sectia de Oncologie de la Spitalul Judetean Vaslui.

4 februarie este zi cu insemnatate si astazi cu atat mai mult se spune ca se lupta impotriva cancerului la nivel mondial. La Vaslui, e aceeasi tacere. La Sectia de Oncologie a Spitalului Judetean Vaslui zace “lacatul” pe usa. Niciun medic nu este dispus ori nu motivat sa vina sa redeschida sectia si totodata speranta bolnavilor de cancer.

In evidentele Directiei de Sanatate Publica Vaslui sunt 7.518 bolnavi de cancer, cu aproximativ 300 mai multi fata de acum doi ani si cifrele sunt in continua crestere. Si ca sa nu mai vorbim de cele 1.114 cazuri noi luate in evidenta in cursul anului trecut, incidenta cea mai mare fiind la neoplasmul bronhopulmonar (280 de cazuri).

Anul acesta, sub sloganul “Noi Putem. Eu pot!”, astazi, de Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerului, Ministerul Sanatatii demareaza o campanie care are scopul de a reduce numarul de decese prin cresterea gradului de constientizare a populatiei cu privire la impactul acestei boli si prin impulsionarea guvernelor spre a lua masuri suplimentare impotriva bolii.

La Vaslui, reprezentantii Compartimentului de Evaluare si Promovare a Sanatatii din cadrul DSP vor desfasura seminarii, lectii despre prevenirea cancerului in randul adolescentelor,lectii privind vaccinarea anti-HPV si screening-ul pentru cancer, care vor fi ulterior transmise si mamelordar dar si seminarii publice .

Printre campanii si birocratie, de la Vaslui continua sa plece catre IRO, saptamanal, suferinzi de cancer. Un numar mare de pacienti care au nevoie de tratament pentru a supravietui. Merg zeci de kilometri cu microbuzul, alteori stau pe liste de asteptare ca sa se elibereze un pat pe care isi pot face tratamentul, sunt care se intorc acasa, sunt care insa nu mai au drum de intoarcere. Dincolo  de  un trup bolnav, sunt oameni cu suflet, cu trairi, cu emotii, cu frici si cu speranta in Dumnezeu. Oameni neputinciosi, de pe pat sau de langa pat care lupta cot la cot pana in ultima secunda.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img