marți, 19 martie, 2024

Prefectul Daniel Onofrei a participat la festivitatile dedicate Zilei Naționale a României din municipiul Vaslui

Distribuie:

Publicat:

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României au debutat cu un ceremonial militar și religios în centrul civic al municipiului Vaslui.

Vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan, a vorbit despre sacrificiile făcute de înaintașii noștri pentru împlinirea unității politico-statale la 1 decembrie 1918.

„Marea Unire de la 1 decembrie 1918 a marcat împlinirea crezului de peste veacuri al poporului român, acela de a-și vedea patria întregită, de a-și demonstra unicitatea, astfel încât visul unei Românii Mari să devină realitate. Îndeplinirea acestui ideal național nu putea fi posibil fără jertfa supremă a celor ce și-au dat viața pe câmpul de luptă în timpul Primului Război Mondial. Actul Marii Uniri a reușit astfel să prindă contur din dorința asiduă a românilor de a-și făuri statul național unitar, înscriind în filele istoriei convingerea conform căreia unitatea, credința, tradiția și sacrificiul au fost cele care au condus la o Românie întregită. Astăzi, mai mult ca oricând, să ne reamintim că indiferent de locul în care ne aflăm, de etnie, de statutul social sau de convingerile politice, cu toții facem parte din România, iar România este parte din ceea ce suntem astăzi, căci am fost și vom fi uniți prin neam și credință. La mulți ani, România! La mulți ani, românilor de pretutindeni!”, a spus vicepresedintele Consiliului Județean Vaslui, Ciprian Trifan.

La rândul său, Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, prin mesajul transmis, a amintit de faptul că în această perioadă e nevoie de mai mult respect între români, pentru ca actul de la 1 decembrie 1918 să-și dovedească valențele sale.

„În fiecare an, la 1 decembrie marcăm Ziua Națională a României, prilej pentru a dovedi atașamentul față de valorile naționale. Poate cel mai important lucru, care ne-a făcut să rezistăm la toate vitregiile vremii, este apartenența la națiunea română. De aceea, avem nevoie de mai multă stimă unii față de alții, pentru ca actul pe care l-au săvârșit înaintașii noștri la 1 decembrie 1918 să-și dovedească toate valențele sale. Un pios omagiu și recunoștință celor care s-au jertfit pentru împlinirea unui vis, unitatea politico-statală! La mulți ani, Vaslui! La mulți ani, România!”, a transmis Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național, după care un sobor de preoți, în frunte cu părintele protopop Adrian Chirvasă, a oficiat o slujbă de omagiere a celor care s-au jertfit pentru înfăptuirea idealului de unitate statală la 1 decembrie 1918.

Despre momentul 1 decembrie 1918 a vorbit profesorul universitar ieșean Ionuț Nistor, invitatul manifestării.

Manifestarea a continuat cu depuneri de coroane și o paradă militară.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img