vineri, 29 martie, 2024

Ziua Politiei Romane sarbatorita la Vaslui.Vezi programul

Distribuie:

Publicat:

Politia Romana implineste la 25 martie, 194 de ani de atestare documentara. Evenimentele dedicate acestei aniversari au loc, maine, la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui, incepand cu ora 10.

La data de 25 martie, politistii romani sarbatoresc Ziua Politiei Romane. Momentul aniversar va fi marcat maine, 25 martie 2016, la sediul Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui. Incepand cu ora 10,00, cetatenii sunt invitati sa participe, alaturi de politisti, la manifestarile organizate in aer liber, unde vor avea posibilitatea sa descopere aspecte din activitatile pe care le desfasoara, zi de zi, politistii, dar si dotarile de care acestia dispun in executarea misiunilor.

Cetatenilor li se va prezenta un laborator mobil, folosit de specialistii criminalisti pentru realizarea cercetarii eficiente la locul comiterii infractiunilor, tehnica foto-video digitala, trusele specializate si echipamentele criminalistice necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente in campul infractional.

De asemenea, politistii vor prezenta dotarea in materie de armament si echipamente de protectie a Serviciului pentru Actiuni Speciale, precum si autospeciale folosite de Serviciul Rutier.

Cei mici se vor putea intalni cu agentul sef principal de politie Eugen Mihaila si cainele politist RAF care vor realiza demonstratii de patrulare, de prindere si imobilizare a infractorilor sau de aparare la atacul prin surprindere. 

– 194 de ani de la atestarea documentara a  Politiei Romane –

    Politia Romana, structura de baza a statului roman, sarbatoreste astazi, 194 de ani de atestare documentara.
Data de 25 martie a fost desemnata Ziua Politiei Romane prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002. Alegerea acestei date este legata de simbolul crestin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii,  prima institutie politieneasca consemnata de documentele istorice, care a avut ca scop asigurarea ordinii, linistii si curateniei oraselor Iasi si Bucuresti.
Totodata,  motivatia pentru care Politia Romana imbraca haine festive in aceasta zi se regaseste in istorie, in timpul domniei lui Dimitrie Ghica. In anul 1822, domnitorul i-a inmanat Marelui Aga Mihaita Filipescu, seful politiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusuta sigla Steagului Agiei, legalizand, astfel, functionarea acestei institutii. Alaturi de sigla se afla o ghirlanda din aur, in interiorul careia era prezentata Maica Domnului, inaintea Arhanghelului Gabriel, care ii aducea vestea cea buna (Buna Vestire sarbatoare crestina care se serbeaza in fiecare an la 25 martie). Prin importanta si semnificatiile sale, evenimentul consemnat acum 194 de ani, constituie un moment de referinta in istoria Politiei Romane. Practic, spun istoricii, inmanarea acestui steag al Agiei legalizeaza functionarea institutiei Politiei Romane.
Prin Regulamentele Organice din anul 1831, Agia a devenit Politie si s-a creat Politia din Capitala, atributiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza orasului in timpul noptii si pastrarea linistii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau in oras).
Incepand cu Legea de organizare a politiei, emisa in timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, urmata de Legea lui Vasile Lascar si de Legea pentru organizarea politiei generale a statului, competentele politiei au fost extinse, iar raporturile cu celelalte structuri ale statului mult mai bine reglementate.
    In prezent, organizarea si functionarea Politiei Romane sunt legiferate de Legea nr. 218 din 23.04.2002. Astfel, Politia Romana este in prezent „institutia specializata a statului, care exercita atributii privind apararea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanei, a proprietatii private si publice, prevenirea si descoperirea infractiunilor, respectarea ordinii si linistii publice, in conditiile legii”.

                                                     LA MULTI ANI, POLITIA ROMANA!

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img