joi, 25 aprilie, 2024

Ziua Universala a IEI-sarbatorita la Husi de catre Ansamblul Folcloric Trandafir de la Moldova-FOTO

Distribuie:

Publicat:

Ziua Universala a Iei este sarbatorita, incepand cu anul 2013, la 24 iunie, odata cu sarbatoarea de Sanziene. Piesa principala a costumului popular romanesc este camasa, termenul de ie fiind atribuit doar camasii femeiesti. Camasa este croita in forma de cruce, dintr-o singura bucata de panza si cu o deschizatura in partea de sus. Initial, camasile erau confectionate din panza de in sau canepa, iar mai tarziu din matase si bumbac. Acesta din urma era folosit ca urzeala pentru batatura de in si canepa, mai ales in partea de nord a tarii, in timp ce in sud camasile erau mai frecvent tesute cu borangic. Fata si spatele camasii se numesc ”stan”, iar partea inferioara “poale”. Stanul se confectiona din doua foi de panza, iar maneca din una. Sub brat, camasa era prevazuta cu asa numita “pava”, care oferea comoditate in timpul miscarii.

Acest eveniment a fosr sarbatorit in municipiul Husi de catre Ansamblul Folcloric”Trandafir de la Moldova” care incearca sa pastreze traditia. Cateva zeci de copilasi costumati toti in “ii traditionale” au defilat pe strazile municipiul Husi spre deliciul trecatorilor. In fruntea dansatorilor a fost, bineinteles, coregraful husean, Virginel Solomon

Daca intelegem traditia ca pe o suma de valori, daca constientizam faptul ca ne nastem, traim si profitam de pe urma traditiei, in sensul larg al termenului, cel de totalitate a valorilor acumulate de societate la un moment dat, putem lega traditia de educatie, de credinta, de cultura si tehnica, de toate domeniile vietii, de noi insine, care, astfel, trebuie sa devenim responsabili pentru valorile pe care le cream si le transmitem celor care ne vor urma.”,  declara Virginel Solomon pentru cotidianul BUNA ZIUA VASLUI bzv.ro

Ce trebuie sa stii despre o „”ie”

Ia este, in fapt, o camasa traditionala romaneasca de sarbatoare, confectionata din panza alba, bumbac, in sau borangic si impodobita cu margele si broderii la maneci si la gat. Croiala este relativ simpla: un dreptunghi de panza, taiat rotund in jurul gatului si intarit cu snur rasucit. Manecile sunt, de cele mai multe ori, incretite atat la umeri, cat si la incheieturile mainilor. Este un tip de camasa scurta pana la talie, spre deosebire de camasa anterioara, mai veche, ce imbraca intregul corp si se purta dedesubtul hainelor pentru a apara corpul de “vraji si pericole”. Tehnica decorarii iei s-a transmis de la mama la fiica, fapt care a conservat traditia si gustul de la o generatie la alta.

Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natura. Se disting mai multe variante de baza in compozitia decorului de pe maneci: ie cu maneci cu dungi verticale brodate (in rauri drepte), dungi oblice sau ”ie cu stele”. Partea din fata a camasii este si ea bogat brodata, prin repetarea acelorasi modele existente pe maneci. Iile brodate cu ”spic” faceau parte din costumul de nunta din Moldova. Culorile folosite la broderie erau in doua — trei nuante cromatice, de regula, dar se broda si cu o singura culoare, de obicei negru. In timp, finetea materialelor folosite, armonia cromatica, dar si croiul pieselor de port romanesc, tesute, croite si brodate in casa au fost apreciate de reginele Romaniei, Elisabeta si Maria, dar si de aristocratia feminina a timpului, care au purtat cu mandrie costumul popular in diferite momente.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img