miercuri, 24 aprilie, 2024

Ziua Z in procesul Kovesi vs Inspectia Judiciara – ICCJ, asteptata sa dea o decizie definitiva

Distribuie:

Publicat:

Curtea Supremă ar putea lua azi o decizie în procesul Laurei Codruţa Kovesi cu Inspecţia Judiciară, informează Digi24. Inspectorii au cerut ca fosta şefă DNA să fie sancţionată disciplinar pentru că a trimis un judecător să controleze activitatea a două structuri teritoriale ale parchetului anticorupţie.

Hotărârea de astăzi a ICCJ va fi una definitivă și vine după ce dezbaterile despre acuzațiile pe care Inspecția Judiciară i le aduce lui Kovesi. Fostul procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) s-a prezentat și în urmă cu o săptămână (18 martie) la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) unde s-a judecat contestaţia Inspecţiei Judiciare la una dintre acţiunile disciplinare formulate şi respinse de Consiliul Superior al Magistraturii. Atunci IJ a cerut să îi fie aprobat recursul și să anuleze respingerea acuzațiilor disciplinare firmulate pe numele fostei șefe a DNA. Respingerea fusese adoptată de CSM prin secția pentru procurori.

„CSM a stabilit că nu am comis nicio abatere disciplinară”, a spus Kovesi afirmând, însă, că aşteaptă decizia instanţei în această chestiune.

Întrebată dacă se teme de răspunsul instanţei la contestaţia Inspecţiei Judiciare, Kovesi a răsuns: „Este vorba de o decizie luată cu unanimitate de Secţia pentru procurori, aşteptăm să vedem decizia instanţei”. „Cei de la Inspecția Judiciară au făcut o acţiune netemeinică, în contradicție cu probele pe care chiar ei le-au administrat”, a adăugat Kovesi.

Într-unul dintre cazuri, i se imputa că a refuzat de mai multe ori să se prezinte la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, IJ spunând că, prin neprezentarea la comisie şi prin necomunicarea informaţiilor solicitate, Kovesi a afectat onoarea profesională şi prestigiul funcţiei de magistrat. În 25 iulie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea disciplinară.

O altă acţiune disciplinară faţă de Kovesi a fost declanşată în aprilie 2018, inspectorii judiciari spunând că Laura Codruţa Kovesi a săvârşit o serie de abateri disciplinare referitoare la controalele tematice, după ce şi-ar fi desemnat consilierul judecător Dana Tiţian să facă verificări la două servicii teritoriale. În 13 iunie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea disciplinară în acest caz. Inspecţia Judiciară a contestat la ICCJ hotărârea CSM.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img