vineri, 26 aprilie, 2024

Ziua zero pentru sefa DNA

Distribuie:

Publicat:

CCR va discuta joi cererea de solutionare a conflictului determinat de refuzul presedintelui Romaniei de a o revoca pe Codruta Kovesi.

Zi decisiva la CCR. Curtea Constitutionala discuta astazi cererea de solutionare a conflictului intre autoritati provocat de refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruta Kovesi de la conducerea DNA Directiei Nationale Anticoruptie.

CCR a fost sesizata cu cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre ministrul Justitiei, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, in principal, si intre Guvernul Romaniei si presedinte, in subsidiar, determinat de refuzul lui Klaus Iohannis de a da curs cererii de revocare din functia de procuror-sef al DNA a Laurei Codruta Kovesi.

Sesizarea a fost formulata de primul-ministru si depusa pe 23 aprilie

"M-am intalnit cu doamna premier, i-am prezentat proiectul de sesizare a Curtii Constitutionale, argumentele, continutul acelui proiect. Domnia sa a fost de acord, l-a semnat in prezenta mea. In cursul zilei de astazi (n.r. – 23 aprilie), sesizarea ajunge la Curtea Constitutionala", declara ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Pe 5 mai, ministrul Justitiei anunta ca va merge personal la CCR in cauza privind conflictul intre autoritati determinat de refuzul presedintelui Romaniei de a o revoca pe Laura Codruta Kovesi din functia de procuror-sef al DNA.

"CCR a stabilit, cred, data de 10 pentru solutionarea conflictului. Da, voi merge personal. Am vorbit cu doamna premier si, sigur, m-a solicitat ca eu sa sustin cele statuate, cele stabilite in sesizare", a spus Toader.

Intrebat de jurnalisti care va fi argumentul cel mai puternic pe care il va invoca in sustinerea cauzei, Toader a mentionat "neconstitutionalitatea comportamentului si crearea unui blocaj institutional" intre presedinte si ministrul Justitiei, ca parte a Guvernului.

Klaus Iohannis a declarat ca asteapta raspunsul Curtii fara emotii

"Partea care sesizeaza CCR cu un conflict juridic de natura constitutionala evident ca are convingerea incalcarii exigentelor constitutionale de catre partea pe care o reclama. Vorbeam in general… De catre presedinte, in cazul acesta. Noi venim cu argumente, Curtea va decide. Din 2003 pana astazi sunt 15 ani de cand exista competenta Curtii de a solutiona astfel de conflicte si multe dintre ele au fost constatate, dar nu au dus la sanctionarea partii care a generat, determinat conflictul (…)", a mai spus Toader.

Pe de alta parte, presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca nu are emotii in ceea ce priveste sesizarea facuta la Curtea Constitutionala.

"Nu am emotii, dar, daca exista acest demers din partea Guvernului, asteptam sa vedem documentul. Asteptam sa vedem cum vad judecatorii Curtii Constitutionale aceasta chestiune. Din punctul meu de vedere, nici nu poate fi vorba de un conflict constitutional", a spus Iohannis.

Pe aceeași temă

Cele mai citite

spot_img