News Flash:

Zona Industriala vasluiana - o poveste despre fabrici distruse si vandute bucata cu bucata

19 Iunie 2015
3135 Vizualizari | 1 Comentarii
Daca in urma cu 20 de ani, zona industriala a Vasluiului prospera, acum doar cateva ruine mai amintesc de vechile fabrici comuniste, adevarate branduri in domeniile lor. Unitatile au inglobat mare parte din forta de munca a municipiului resedinta de judet si au facut cunoscut Vasluiul in intreaga lume prin calitatea produselor pe care le-au realizat.

 Fabrica de mobila Movas, fostul combinat de fire si fibre sintetice Moldosin, intreprinderea de Izolatoare Hitrom, intreprinderea de Aparate de Masura si Control, Mecanica,Vascovin sau Textila sunt doar cateva dintre fostele fabrici care tineau Vasluiul in viata si care nu mai au nimic de-a face cu ceea ce reprezentau odinioara. Mecanica a fost una dintre cele mai cunoscute fabrici din Vaslui, unitate care avea peste 5.000 de salariati si care producea utilaje si echipamente pentru industria miniera si industria agricola. Din vechea fabrica mai functioneaza o singura sectie, condusa acum de un fost director al unitatii de dupa Revolutie. in alte sectii, care au fost inchiriate, functioneaza mici afaceri care nu au legatura cu vechiul obiect de activitate, iar in altele bate vantul.

 „Ma doare sufletul sa vad cum locul in care mi-am petrecut tineretea a ajuns o ruina. In tara asta, totul s-a distrus cu buna stiinta. Aveam inainte de 1989 niste fabrici cum nu erau multe in tara sau in Europa, in Romania nu s-a dorit performanta, interesul a fost sa se puna toata economia pe chituci. Eu am noroc, cat de cat, ca am de bine de rau o pensie, dar am fosti colegi care nu au mai reusit sa faca nimic dupa ce au plecat de la fabrica. Unii si-au incercat norocul in strainatate, altii au ramas someri”, a oftat Mircea Pavel, fost angajat al fabricii
Moldosin, distrusa de Omar Haysam.

Cel mai important combinat de fibre sintetice din Moldova, SC Moldosin SA Vaslui, a avut aceeasi soarta, sfarsind vanduta la bucata. Bazele acestei fabrici au fost puse in 1977, cand s-a construit Combinatul de Fire Sintetice (CFS). Dupa o perioada de glorie, in care combinatul numara peste 5.000 de salariati, Revolutia a adus declinul. in anul 2003, compania a fost scoasa la licitatie de catre Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Proprietatii Statului (APAPS). La licitatie s-au prezentat doua firme, Contactoare Buzau (a omului de afaceri {tefan Vuza) si Manhattan Trading Co SRL Romania (societate controlata de Omar Hayssam prin cumnatul sau, Mihai Nasture), si persoana fizica Ionel Maricel Stan.

 Licitatia a fost castigata de Vuza, care, dupa putin timp, a renuntat la Moldosin in favoarea societatii Manhatan. ~n noiembrie 2004, Asociatia Salariatilor „PET” de la Moldosin a devenit proprietarul fabricii, preluand pachetul majoritar de actiuni printr-un act de cesionare de la fostul proprietar, Manhattan Trading SRL Bucuresti. La finele anului 2005, proprietarul Moldosin, Asociatia Salariatilor, a anuntat ca nu poate indeplini obligatiile asumate la data privatizarii, solicitand rezilierea contractului de privatizare si reinscrierea AVAS ca actionar majoritar. in februarie 2006, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a fost reinscrisa ca actionar al companiei, cu 59,33% din actiuni.

Tot in februarie 2006, activitatea companiei a fost oprita definitiv. ~n martie 2007, Moldosin a intrat in lichidare judiciara din cauza imposibilitatii achitarii datoriilor catre creditori si a lipsei de oferte in vederea privatizarii. Autoritatile care s-au perindat la conducerea judetului dupa 1989 incoace au contribuit din plin la distrugerea fabricilor ori au ridicat nepasatoare din umeri spunand ca nu pot face nimic pentru salvarea economiei vasluiene. ~n timp ce vinovatii nu au platit deloc pentru raul comis, zeci de mii de oameni platesc zilnic pretul nepasarii si al cinismului celor ce i-au condus. Alti giganti ai industriei vasluiene, Hitrom, Textila, Movas, Vascovin sau AMC au ajuns acum ruine, facand ca Vasluiul sa fie mereu in topul somajului la nivel national.

moldosin mecanica vascovin textila omar haysam
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2023 - BZV.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1000 (s) | 34 queries | Mysql time :0.045984 (s)